Egészség

Ezekre figyelj a nyaralás előtt és alatt, ha allergiás vagy

Azt tudtad, hogy ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor lehet, hogy a mangó vagy a füge is pont olyan tüneteket okozhat nálad, mint a parlagfű?
 A cikk szakértője dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus szakorvosa. 
 
  •  A legfontosabb tanács, hogy külföldi, esetleges egzotikus országba tervezett nyaralás előtt, ha valaki tudja, hogy élelmiszer- és/vagy pollenallergiás van a családban, nézzen utána, melyek az adott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei, fűszerei.
  • Ha szükségesnek látja, nyomtassa ki az esetlegesen gondot okozó élelmiszer allergének listáját, akár a keresztallergiát kiváltó allergénekkel együtt, és tudatosan kerülje ezeket az ételeket.
  • Egy példa: a nyírfapollenre allergiások esetén a pollenszezonban, a máskor jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsök, például az alma, a körte, vagy az őszibarack is kiválthat allergiás tüneteket. Ennek az oka, hogy a légúti allergének (a virágporok és a különböző élelmiszerek) többféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék “becsapják” immunrendszerünket, és így fordulhat elő, hogy olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyeket még soha nem fogyasztottunk, illetve amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak.
  • Például a poratkára allergiás valaki, élete első tengeri rák evésekor heves allergiás reakció jelentkezhet nála.

 Keresztallergiák

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini, avokádó, mangó, füge

Fekete üröm: indiai konyha: zeller, petrezselyem, ánizs, koriander

Nyírfapollen: alma, őszibarack, cseresznye, szilva, kókuszdió, kivi, dió- és mogyorófélék

Poratka: tengeri rákok

Latex: egzotikus gyümölcsök, füge

Ezekre figyelj a nyaralás előtt és alatt, ha allergiás vagy

Mit tehetsz, hogy megelőzd a kellemetlen élményeket?

  • Ételallergiára utaló tünetek jelentkezése (pl. ajakduzzanat, száj körüli csalánkiütés) esetén utazástól függetlenül is javasoljuk, hogy keressenek fel allergológus szakorvost a részletes kivizsgálás érdekében (pollenek, ételallergia-vizsgálatok). Akár bőr-, akár légútiak, akár emésztőszerviek a tünetek, mindig járjunk utána, konkrétan mire vagyunk allergiásak. Az allergiavizsgálatokból kiderül egyrészt, mely élelmiszereket kell feltétlenül kerülnünk, illetve megtudhatjuk, milyen keresztallergiákra kell számítanunk.
  • Fontos az is, hogy ha már tudjuk, mire allergiás a gyermekünk, vagy mi magunk, semmiképpen ne felejtsük otthon a szokásos antihisztamin-tartalmú allergia-gyógyszereket, vagy súlyosabb reakcióhajlam esetén az önbelövő adrenalininjekciót, még akkor sem, ha már régóta nem volt rá szükség! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top