Egészség

Többet sportolnak azok, akik számítógépen játszanak (x)

"Tönkre fogod tenni magad, ha egész nap a gép előtt ülsz" – ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel napi szinten találkoznak azok a fiatalok, akik szívesen töltik szabadidejüket számítógépes játékokkal. Kell féltenünk a gyerekünk egészségét, ha ő is szeret gépezni?
Többet sportolnak azok, akik számítógépen játszanak

A Mozdulj Gamer Mozgalom és a JátékosLét Kutatóközpont nagyszabású, több mint 8000 ember részvételével készült kutatása arra kereste a választ, hogy jellemző-e a játékosokra a mozgásszegény életmód.

Az eredmények egyértelműen cáfolták a közhiedelmet: míg a 15 évesnél idősebb magyar lakosság alig több mint fele (56%) végez rendszeres testmozgást, addig a gamerek körében ez az arány kiugróan magas (82%). A legaktívabb sportemberek között is nagyobb arányban találunk játékosokat: heti 4 alkalomnál többször a lakosság 15%-a, a gamereknek viszont 29%-a sportol.

A legnépszerűbb mozgásformák körükben a testépítés, a kerékpározás, a futás és a csoportos labdajátékok. Érdekes összefüggés, hogy akik csapatban szeretnek számítógépes játékkal játszani, azok nagyobb valószínűséggel fognak csapatban sportolni is.

A családi minta fontosabb, mint a játék

A kutatás nem talált összefüggést a játékokkal és a sporttal töltött idő között – tehát azt, hogy valaki sportol-e vagy sem, egyáltalán nem befolyásolja az, hogy mennyit ül a számítógép előtt. Igenis számít viszont, hogy milyen példát lát otthon. Kétszer annyit sportolnak azok, akiknek a családjában van rendszeres sportolásra példa, mint azok, akiknél nincs sportember a családban.

“A játékosok a szüleiktől kapják a legtöbb negatív megjegyzést az életmódjukra vonatkozóan. Mindezt úgy, hogy sok esetben maga a szülő sem végez rendszeres testmozgást, pont az ellenkezőjét mutatva annak, mint amit elvár a gyerekétől. Egészséges életmódra nevelni csak hiteles példamutatással lehet” – mondta Fromann Richárd, a JátékosLét Kutatóközpont vezetője.

Ha mégis problémának érezzük, hogy a gyerekünk keveset mozog, akkor menjünk vele együtt sportprogramokra. A Mozdulj Gamer eseményeken a gyerekek együtt próbálhatnak ki új sportokat, és közben ismerkedhetnek a hasonló érdeklődésű fiatalokkal. Az aktuális eseményekről a mozduljgamer.hu weboldalon vagy a facebook.com/mozduljgamer oldalon találhatunk információt. Ráadásul a részvétel teljesen ingyenes – legfeljebb regisztrálni kell az adott programra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top