Egészség

Romániában is felütötte fejét a Zika-vírus

Romániában is megjelent a Zika-vírus. Az első fertőzött nő nyilvántartásba vételéről kedden számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium.

 A  kórokozót egy 27 éves román állampolgárságú nőnél mutatták ki, aki június utolsó, július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton. Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babes kórházban, ahol megállapították, hogy Zika-vírussal fertőzött.

 

Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább fél évig használjanak óvszert.

A román egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az “egzotikus” országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon.

Romániában is felütötte a fejét a Zikavírus

A Zika-vírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top