Egészség

Más gyógyszereket kellene kifejleszteni a nőknek, mint a férfiaknak

Más betegségek jellemzőbbek a nőkre és a férfiakra, és a gyógyszerekre is másképp reagál a két nem – derült ki egy kutatásból.

 Folyamatosan megy a vita arról, hogy különböznek-e egymástól a nők és a férfiak, a témában rengeteg kutatás is készült. Legutóbb arra derült fény, hogy a stressz másképp hat a férfiakra, mint a nőkre.

 Azt már korábban megállapították, hogy a nők és a férfiak más és más betegségekre hajlamosak. A táplálkozási zavarok – főleg az anorexia –, a depresszió, a pajzsmirigybetegségek vagy a csontritkulás elsősorban a nőket érintik, míg az autizmus, az agy- és a hasnyálmirigy-daganat vagy az agyvérzés a férfiak körében gyakoribb. De nem csak a hajlamosság tekintetében van különbség a nemek között. A Francia Orvosi Akadémia szerint azonos betegség esetén a nők és a férfiak eltérő módon reagálnak a kezelésekre, az előbbieknél a gyógyszerek kétszer gyakrabban okoznak komoly mellékhatásokat.

Más gyógyszereket kellene kifejleszteni a nőknek, mint a férfiaknak

Az akadémia tagjai számára mindebből az következik, hogy a nemi különbségeket a gyógyszerkutatásokban is figyelembe kell venni, olyannyira, hogy az állatkísérleteknél szerintük immár nem lehet elhanyagolni azt a szempontot, hogy egy adott hatóanyagot hím vagy nőstény példányon tesztelnek-e, a sejtek ugyanis a nem függvényében eltérően viselkednek – írja az inforadio.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top