Egészség

Soha többé fogfúrás! Íme az új, fájdalommentes módszer!

Fellélegezhetnek azok, akik rettegnek a fogorvostól és már a fúró hangjától remegni vagy verejtékezni kezdenek. Egy most kifejlesztett módszer lehetővé teszi, hogy fogainkat fájdalommentesen gyógyítsák, ehhez ráadásul tömésre sincs szükség.

A londoni King’s College kutatói fejlesztették ki az Electrcally Accelerated and Enhanced Remineralization nevű módszert, amelynek lényege, hogy a fogzománcon keletkező lyukakat elektromos árammal kezelik.

Ehhez egy olyan eszközt használnak, amely gyenge erősségű áramot vezet lyukaknál lévő sérült fogzománcba, amely a különböző foszfátok és a kalcium beépülését segíti elő, ezáltal gyakorlatilag újraépítve a zománcot.

A kezelés a kutatók szerint körülbelül ugyanannyi időbe és ugyanakkora költségbe, vagy kevesebbe kerül, mint a hagyományos fogfúrás és tömés. Az áram használata nem okoz fájdalmat, a páciens a kezelésből szinte semmit sem érez.

“Amikor fogtömést alkalmazunk, az adott fog bekerül egy ismétlődő ciklusba, ugyanis minden tömés idővel használhatatlanná válik” – nyilatkozta a The Telegraphnak Nigel Pitts professzor, a fejlesztésben részt vevő egyik kutató. “Ezt a kezelést azonban csak egyszer kell elvégezni.”

Soha többé fogfúrás! Íme az új, fájdalommentes módszer!

A módszert egyelőre tesztelik, a King’s College kutatócsoportja szerint néhány hónapon belül publikálják majd a részletes eredményeket. A skót Reminova Ltd nevű cég szerint, ha megszerzik a szükséges tőkét, a módszer három éven belül széles körben elérhetővé válhat.

További cikkek a fogápolásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top