Egészség

Rákkeltő bögréket hívtak vissza a boltokba

Kobaltkioldódás miatt kínai eredetű kávés csészét vontak ki a forgalomból. A nagy mennyiségben rákkeltő anyagot tartalmazó bögrét Magyarországon is forgalmazták.

 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait,  ezért a kobaltkioldódás miatt visszahívják a bögréket, amelyeket Magyarországon a Möbelix áruházakban forgalmaztak.

 Az áruházban zárolták valamennyi még készleten lévő bögrét. 264 db terméket vontak ki a forgalomból, melyből 4 db-ot a vásárlók vittek vissza. A csészéket megsemmisítik.  

Arra kérik a vásárlókat, hogy aki vett a bögréből, vigye vissza a boltba és visszakapja az árát.

A visszahívott bögre adatai:

  • Neve: Gustel
  • Űrtartalom: 210 ml
  • Tételazonosító: L ZDZX5
  • Cikkszám: 82490203
Rákkeltő bögréket hívtak vissza a boltokba
A kobaltról
A kobalt nyomelem, a B12-vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség  a kobaltot és kobaltvegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be – olvasható a NÉBIH honlapján.

A  kávésbögréből az osztrák hatóság mérései szerint a jó gyártási gyakorlat szerint előállított termékeknél elérhetőhöz képest mintegy 20-szoros mennyiségű kobaltkioldódás volt tapasztalható, ami rendszeres használat mellett veszélyes lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top