Egészség

Izzadás: természetes folyamat, de betegséget is jelenthet

Többek között hormonzavar is lehet az oka annak, ha valaki hirtelen sokkal jobban kezd izzadni, mint annak előtte. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, miért verejtékezel erősebben.

Nyáron a nagy hőségben mindenki izzad. Ez egy teljesen természetes és egészséges folyamat, azonban ha hirtelen megváltozik a verejtékezés mértéke, annak érdemes utánajárni. Legpraktikusabb egy endokrinológust felkeresni, hogy kiderítse, mi lehet a baj.  

Pajzsmirigyprobléma

A pajzsmirigy kétféleképpen is működhet rosszul:  alul-, illetve túlműködésről  is lehet szó. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor az anyagcsere-folyamatok is felgyorsulnak, éppen ezért jelentkezhet tünetként a fokozott izzadás. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők nagy része nehezen viseli a meleget. Több olyan tünet is társulhat ehhez, ami azonban már segíthet a felismerésben: szembetűnő például a normális étkezés mellett a fogyás. Járhat idegességgel, remegéssel, álmossággal és szapora szívveréssel is. Ha a pajzsmirigy begyullad, az is kiválthatja a túlműködést, de egy másik autoimmun betegség is okozhatja ezt. A Grawes–Basedow-kór jellemzően nőknél fordul elő, amelynek jól felismerhető tünetei a kidülledő szemek és merev tekintet. Legtöbbször ez a betegség gyógyszeresen kezelhető, ám súlyosabb esetben izotópos terápia vagy műtét is szükséges a gyógyuláshoz.

Izzadás: természetes folyamat, de betegséget is jelenthet

Hipoglikémia

Okozhat izzadást a hipoglikémia is, ez akkor fordul elő, amikor a vércukorszint a normális szint alá süllyed, és ilyenkor erős cukoréhség is fellép, esetleg szédülés is. Érdemes 3-4 óránként ennie annak, aki hajlamos erre, így a vércukorszint nem süllyed a normális szint alá.

A cukorbetegeknél gyakran előfordul a hipoglikémia, mert náluk sok minden kiválthatja a glükóz szintjének hirtelen csökkenését. Ilyen a nem megfelelő táplálkozás, az alkoholfogyasztás, de oka lehet a kánikula is, vagy a hirtelen, sok mozgás. Ilyen esetekben jelentkezhetnek a hipoglikémiás tünetek, de szőlőcukorral és pihenéssel könnyen lehet orvosolni ezeket. A súlyosabb hipoglikémiás rohamok egyébként eszméletvesztéssel is járhatnak, ezért érdemes ezeket komolyan venni.

Klimax

A változókor egyik leggyakoribb tünete az izzadás. A hirtelen hőhullámok miatt sokkal erősebb az izzadás, ez a nemi hormonok csökkenő szintje miatt van, és a leggyakrabban éjszaka tör rá a nőkre. Sokszor eredményesen kezelhető gyógynövényekkel is, például zsályával és ginzenggel, de ha ez nem használ, akkor célszerű hormonterápiával megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

Izzadás: természetes folyamat, de betegséget is jelenthet

Mindenkinél más a normális izzadás mértéke

Egyénenként eltérő, hogy ki mennyit izzad, mint ahogy a nők és a férfiak verejtékmirigyei sem egyformák. Egy átlagos ember naponta 0,5-1 liternyi folyadékot párologtat el verejték formájában, de ez nagy melegben akár 4 literre is növekedhet, és akkor is többet izzadunk, ha fizikai munkát végzünk vagy intenzíven sportolunk. Normális az is, ha kávézás, dohányzás, alkoholfogyasztás miatt izzadunk, de fűszeres ételek is kiválthatják a verejtékezést, mint ahogy a stressz is. A pszichés alapú verejtékezés általában a tenyéren, talpon és a hónaljban jelentkezik, és hidegebb a megszokottnál, mivel más típusú verejtékmirigyek választják ki, mint a meleg hatására beinduló izzadságcseppeket.

Izzadás: természetes folyamat, de betegséget is jelenthet

Még több az izzadásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top