Egészség

Így maradhatsz életben, ha jeges vízbe estél!

Ha képes vagy a hideg víz okozta sokkhatás leküzdésére, elkerülheted a vízbe fulladást. És ez a dolog megtanulható – derül ki egy új-zélandi kutatásból.

Az Otagói Egyetem szakemberei szerint rendszeres ismétléssel és mentális felkészüléssel a túlélés esélye jócskán növelhető. Egy héten keresztül végzett merüléssorozat, mentális tréning és a taposástechnika fejlesztése után a résztvevők sokkal nyugodtabban tudtak manőverezni hideg vízben – mondta el Chris Button kutató. A legtöbb fulladás a vízbe esést követő percekben következik be, szervezet hideg vízre adott sokkos reakciója miatt.

Így maradhatsz életben, ha hideg vízbe estél!

A válaszreakciót a bőr hirtelen lehűlése váltja ki, és kezdetben nehéz, majd nagyon szapora légzés jellemzi. Nagyon sok ember megpróbál rögtön úszni, pedig ez a lehető legrosszabb megoldás. Nagyon nehéz ugyanis úgy úszni, hogy az ember kétszer olyan gyorsan lélegzik, mint általában szokott – fejtette ki a szakember. A kutatók ezért azt tanácsolják a vízbe esett embereknek, hogy maradjanak nyugodtak, várjanak, amíg a hideg víz okozta sokk elmúlik, ne hozzanak hirtelen döntéseket és szabályozzák a légzésüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top