Egészség

Rém egészségtelen ételeket kapnak a magyar babák

A cukorbetegek világnapja alkalmából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felmérést végzett és sokkoló adatokat osztott meg velünk a cukorbetegségről és annak kialakulásáról. Ha egy kicsit odafigyelnénk, könnyen megelőzhetnénk!

A cukorbetegségnek két típusát ismerjük: az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, illetve a főként egészségtelen életmód miatt kialakuló 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegség kialakulásának okai

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik vezető oka az elhízás, amely ma már nem csak a felnőttek, de a gyermekek körében is egyre meghatározóbb jelenség: az 5 év alatti gyermekek 6 százaléka túlsúlyos világszerte. “Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig minden harmadik családban ugyanazt eszik a gyerekek, mint a család többi tagja. Holott az 1-3 éves korosztály vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől” – hangsúlyozta Erdélyi-Sipos Alíz.

Magyarországon közel 600 000 cukorbeteg él, és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10 százalékkal nő. Ciprus, Ausztria, Portugália és Horvátország után nálunk a legmagasabb a halálozások száma: évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy mindennap 9 újabb ember veszti életét. Pedig mindez megelőzhető lenne!  “Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást” – hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Megelőzhető lenne, mégis sokan belehalnak - Sokkoló adatok a cukorbetegségről

“1 éves kor felett szinte kivétel nélkül minden kisgyerek napi rendszerességgel kap cukrozott ételt és italt, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy 2 éves korára minden tizedik baba potenciálisan túlsúlyos. A helytelen táplálkozás okozta túlsúly és elhízás pedig a 2-es típusú diabétesz előszobája” – tette hozzá dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

A szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában. “Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a szülők, a baba könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez. Pedig a gyermekeknél a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is hozzájárulhatunk az egészséges táplálkozási szokások rögzüléséhez.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető

Az egészségtelen táplálkozással szorosan összefüggő diabétesz világszerte csaknem 150 millió embert érint, de a becslések szerint a népbetegségben szenvedők száma 2030-ra a 360 milliót is meghaladja. “Bár a cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, a 2-es típusú diabétesz egészséges táplálkozással, és rendszeres, aktív mozgással már kisgyermekkorban megelőzhető. A modern kutatások szerint nemcsak a gének határozzák meg a gyermekek jövőbeni egészségét. A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai – azon belül is a táplálás – ugyancsak meghatározóak a gyermekkori egészség megalapozásában, és olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A terhesség alatti megfelelő táplálkozás, az anyatejes táplálás, majd a baba megfelelő hozzátáplálása így tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a diabétesz megelőzésében” – hangsúlyozta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Megelőzhető lenne, mégis sokan belehalnak - Sokkoló adatok a cukorbetegségről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top