Egészség

A cseresznye 7 jótékony hatása – ezért is érdemes fogyasztani

Talán nem is létezik olyan ember, aki ne szeretné a ropogós, zamatos, lédús cseresznyét. A nyár egyik első gyümölcséből nem csupán a felsoroltak miatt érdemes minél többet fogyasztani. A cseresznye az egészségre is különösen jótékony hatást gyakorol. 7 meggyőző érvet találtunk.

Hogy miért is érdemes minél több cseresznyét fogyasztani? Máris mutatjuk sorrendben. Ugyanakkor az is lényeges, hogy a gyümölcsöt lehetőség szerint frissen használd fel. Befőttnek, lekvárnak, szörpnek is kiváló, bár a főzés során sajnos veszít magas vitamin- és ásványianyag-tartamából. De még üvegbe zárva is jótékony hatást gyakorol az egészségre.

1. A cseresznye segíti a fogyást

Magas rosttartalmánál fogva a cseresznye hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, így az egészséges fogyásban is jó szolgálatot tehet. Érdemes lepréselve, levét reggel, éhgyomorra elkortyolgatni, és egészen biztosan nem lesz problémád az anyagcserével.

2. A cseresznye a szívműködésre is jótékonyan hat

Az amerikai Michigan Egyetem kutatói igazolták, hogy a cseresznye rendkívül jó hatást gyakorol a szívműködésre és a keringési rendszerre. De még az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti, és receptre váltható orvosságokkal szemben kizárólag pozitív “mellékhatásokkal” kell számolni.

3. A cseresznyének rendkívül magas az antioxidáns-tartalma

A cseresznye a szervezet számára fontos antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően még az aszpirinnél is erősebb és hatékonyabb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. És ugyanezek az antioxidánsok a szemet támadó zöld hályoggal szemben is képesek felvenni a harcot.

4. Az egyik legkiválóbb káliumforrás

Magas káliumtartalmának köszönhetően a cseresznye igencsak jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra, de rendszeres fogyasztásával az izomgörcsöket is csökkenti, sőt fejleszti az izmok erejét.

A cseresznye 8 jótékony hatása - ezért is érdemes fogyasztani

5. A cseresznye jótékonyan hat az ízületekre, a porckopásra

58 páciens részvételével végezték azt a hathetes kutatást, amelynek során a kliensek naponta kétszer 3 deciliter cseresznyelevet ittak meg. Az eredmény a kutatókat is megdöbbentette, hiszen az egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékul szolgált, hogy a gyümölcs levének fogyasztása jelentősen javítja a porckopást és az ízületek állapotát.

6. Segíti a nyugodt alvást

Érdemes lefekvés előtt néhány szem cseresznyét elfogyasztani, mert a gyümölcs melatonint is tartalmaz, amely épp a nyugodt alvásért felelős hormon. Így ez a szuper bogyós gyümölcs még a pihentető éjszakákhoz is jelentősen hozzájárul.

7. A cseresznye rendszeres fogyasztása megfiatalít

A benne lévő bioflavonoidoknak köszönhetően a cseresznye fiatalít, segíti a bőr megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat, és jótékonyan hat a kötőszövetek anyagcseréjére is.

A cseresznye 8 jótékony hatása - ezért is érdemes fogyasztani

További cseresznye témájú írások az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top