Egészség

Így használd okosan a légkondit!

A légkondi remek találmány, de ésszel kell használni.

A nagy kánikula erősen rontja az életminőséget: nem tudunk aludni, koncentrálni, kínszenvedés minden nap. Ezen segít a légkondi, de problémák forrása is lehet, ha nem megfelelően használjuk.

Gyakori panasz a légzési probléma, a fülfájás, a túlságosan hidegre állított berendezés miatti megfázás. Ha gyakran használjuk a légkondit, a hűtött helyiség levegője szárazzá válik – kiszáradhat a szem, valamint az orr és a torok nyálkahártyája is. Nem megfelelő beállítása komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket: a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés és ízületi panaszok is felléphetnek. A nem megfelelően tisztított, karbantartott klímaberendezés komolyabb betegségeket, fertőzéseket, influenzaszerű megbetegedéseket is okozhat.

Így használd okosan a légkondit!

Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa szerint, ha néhány alapszabályt betartunk, megbetegedés nélkül élvezhetjük a klíma jótékony hatásait.

  • A legfontosabb, hogy rendszeresen – az autóban és az otthonunkban évente legalább egyszer, az irodában pedig kétszer-háromszor is – tisztítsuk és fertőtlenítsük a klímaberendezést. Lakásban vagy az irodában a kültéri egység tisztítására is figyeljünk.
  • A készülék beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5–8 ˚C legyen.
  • A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, így elkerülhetjük az ízületekre gyakorolt kellemetlen hatását.
  • Üzemeltessük minél alacsonyabb fordulatszámon a készüléket.
  • Ha autóban használjuk, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünket minél kisebb sokként érje a hőmérséklet-különbség.
  • Ha a munkahelyen fázunk a klíma miatt, próbáljunk kompromisszumot kötni a kevésbé fázós kollégákkal, vagy terítsünk magunkra egy kendőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top