Egészség

Tévedésből kapott hónapokig kemoterápiát

Durva hibát követettek el az egyik borsodi kórházban, amikor névazonosság folytán összecserélték két beteg leletét. Az a páciens kapta a kemoterápiát, akinek semmi szüksége nem volt arra, ráadásul a téves kezelés következtében súlyos szövődmények alakultak nála.

A rendkívül durva hiba az egyik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban történt. A tévedésből kemoterápiával kezelt beteg kártérítési pert nyújtott be a kórház ellen, amelyet számára a bíróság jóváhagyott.

A rosszul kezelt beteget 2011 nyarán vették fel a kórházba, festékes anyajegyet távolítottak el a bőréről, majd annak szövettani vizsgálata során rosszindulatú, negyedik stádiumú melanomát diagnosztizáltak. A leletcserés óriási hiba azért történhetett, mert a két beteg neve azonos volt, és még ugyanazon településen is éltek. Így az anyajegyes páciensnél 11 hónapon át számtalan vizsgálatot végeztek el, interferonkezelést írtak elő, amit injekció formájában naponta adott be magának az illető.

A tévedésből elrendelt kezelés miatt a betegnél pajzsmirigy-gyulladás, depressziós zavar és pánikbetegség alakult ki, vérében megemelkedett a fehérvérsejt- és trombocitaszám, amely erős fájdalommal, nagymértékű fogyással, hajhullással, szívritmuszavarral, hasi és végtagfájdalommal is járt.

Ráadásul a tévedésről nem is a kórház értesítette a beteget, hanem arról a cserében érintett névrokona informálta. Az egészségügyi intézmény ezzel újabb óriási bakit követett el. Ugyan egyértelműen nem derült ki, de feltételezhető, hogy a másik beteg rákos elváltozását nem vagy csak későn kezdték az előírt kemoterápiával kezelni.

(haon)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top