Egészség

Menhelyi kutyák ételét adta el egy csaló a szegényeknek

A füzesabonyi férfi lelkiismeret-furdalás nélkül adta el a lejárt élelmiszereket, amiket a gazdátlan állatok nevében kért el. Börtönt kérnek a csalóra.

A magát helyi jogvédőnek valló, büntetett előéletű 36 éves férfi mindenkit átvert, amikor a falujában lakó szegényeknek adta el azokat a lejárt szavatosságú élelmiszereket, melyeket több nagy üzletlánc adott össze – kimondottan a kutyamenhelyek lakóinak. 

Ezt elégelte meg a Füzesabonyi Járási Ügyészség, vádat emeltek üzletszerűen elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntette miatt.

Szalóki Zoltán megyei főügyész a Heol.hu-nak azt mondta, a vádlott egy mezőtárkányi jogvédő szervezet nevében még 2012-ben arra szerződött egy állatvédő alapítvánnyal, hogy a szervezetüknek adományozott, emberi fogyasztásra már alkalmatlan termékeket – húskészítményeket, tejtermékeket, pékárut, gyümölcsöt, valamint gabona- és zöldségféléket – az állatmenhelyre szállítja, az ott tartott kutyák és macskák etetése céljából. Ez alapján több magyarországi üzletlánccal is partneri viszonyt létesített, melynek keretében a kereskedelmi egységek – jóhiszeműen – két éven keresztül biztosítottak a számára a boltokban már el nem adható, lejárt szavatosságú élelmiszereket.

A férfi ezeket azonban rendszerint nem az alapítványi állatmenhelyre szállította, hanem részben a saját állataival etette fel, részben pedig a lakóhelyén, Mezőtárkány községben az ott élő szegényeknek – előlük az áru eredetét és minőségét elhallgatva – élelmiszer gyanánt eladta. Miután a vevők a megvásárolt áruk szaga és állaga alapján észlelték, hogy azok emberi fogyasztásra alkalmatlanok, a termékeket visszavitték ugyan a vádlottnak, de ő ezeket ismét csak romlott élelmiszerekre cserélte ki.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség indítványozta, hogy bíróság a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, valamint rendelje el a korábbi, egy év tartamú felfüggesztett börtönbüntetésének a végrehajtását is.

Sok csaló dolgozik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top