Egészség

Ezeket a gyógyszereket mostantól nem viheted be az USA-ba

A gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszereket tilos bevinni az Egyesült Államokba, mindössze két kivétel van – ezekből hiány van a tengeren túl.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatósága (FDA) május végén rendelte el a tilalmat a gyógyszerekre, amelynek okáról annyit lehet tudni, hogy a Teva januárban kapott egy úgynevezett 483-as nyomtatványt, amit általában akkor küld ki az FDA, ha megszegik a gyártási előírásokat. Ugyanilyet már 2007-ben is kapott a Teva – írja a HVG.hu a a Raps.org nevű egészségügyi híroldalra hivatkozva.

Kizárólag az Amerikában hiánycikknek számító – a fertőzések kezelésére használt – Amikacint, és a kemoterápiás Bleomycint lehet bevinni.

A gyógyszercégnek nem szóltak?

Denise Bradley, a Teva szóvivője azt mondta, nincsenek információik arról, hogy az FDA vizsgálatai bármilyen hiányosságra rámutattak volna, és arról sem tudnak, hogy biztonsági aggályok merültek volna fel a gödöllői üzem működésével kapcsolatban. Az USA-n kívüli országokba továbbra is exportálni fogják Magyarországon gyártott termékeiket – tette hozzá.

A gyárat 2012-ben nyitották 110 millió dolláros befektetéssel, a  gödöllői a világ egyik legnagyobb steril gyógyszerüzeme.

Biztonságosak a piacon lévő gyógyszerek

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet  főigazgatója a gyártóüzem bezárása kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján, a piacon levő termékek biztonságosak, az FDA elsősorban a gyártási körülményeket kifogásolta. Az OGYÉI ellátás-felügyeleti tevékenysége körében tételesen értékelte az említett termékek ellátási kockázatát, kiemelt figyelmet fordítva az onkológiai készítményekre, életmentő antibiotikumokra, morfin készítményekre és alapinfúzióra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top