Egészség

Így hat a stressz az egészségedre

A stressz a modern ember drogja – felpörget, készenlétben tart, jobb teljesítményre serkent, de hosszú távon éppen úgy rombolja a testet és lelket, mint a kábítószer. Ez a túlfeszített lelki állapot már pár pillanat alatt is képes a szervezet működését megváltoztatni – elég, ha csak a heves szívdobogásra, megemelkedő vérnyomásra gondolunk –, ha pedig állandósul, akkor előbb-utóbb tartós fizikai problémákat, betegségeket is okozhat.

 

A stressz normális, és a túléléshez nélkülözhetetlen jelenség, amely nemcsak az ember, hanem tulajdonképpen valamennyi élőlény életében jelen van. A vészhelyzetekre adott lelki és fizikai reakciók növelik az életben maradás esélyét az élővilágban, hiszen a stressz kiélezi az érzékeket, megfeszíti az izmokat, és koncentrált, gyors erőkifejtést tesz lehetővé. Ám ha a lélek állandó stresszhelyzetben van, az éppen az ellenkező hatást váltja ki hosszú távon: fáradtságot, dekoncentráltságot okoz, csökkenti az életkedvet, depresszióssá tesz, és szó szerint megbetegít. Számos betegség gyökerezik abban az állandósul lelki feszültségben, amiben a modern ember kénytelen élni: a felszínes és megbízhatatlan emberi kapcsolatok, az állandó rohanás és aggodalmaskodás az egzisztenciális biztonság megteremtéséért, a túlzó elvárások, az értékek és szerepek állandó változása, a zajjal, szeméttel, kosszal és mérgező anyagokkal szennyezett környezet mind-mind hozzájárulnak a magas stresszszinthez. Nem is meglepő, hogy annak ellenére is exponenciálisan nő a megbetegedések száma sok betegségtípusnál, hogy ma már az orvostudomány hatékony gyógymódokat ismer rájuk.

Így hat a stressz az egészségedre

Stresszes vagyok? – ezek a tünetek

Sokan már észre sem vesszük, milyen feszültségben élünk, és az állandósult stresszt az élet természetes velejárójának tekintjük. Nem tűnik fel például, hogy folyton fáj a fejünk, görcsöl a gyomrunk, zúg a fülünk vagy szorít a torkunk, mert már úgy hozzászoktunk ezekhez, és ha érzékeljük, akkor is csak legyintünk rá. Pedig ezek mind a stressz tünetei. Vannak ennél kevésbé feltűnő jelek is: az állandó tépelődés, a döntésképtelenség, a dühkitörések és agresszív viselkedés például gyakran a lélek túlterheltségéből fakadó jelenségek, de a depresszió, az étvágytalanság, az állandó rosszkedv vagy az ok nélküli félelem, szorongás hátterében is gyakran egyedül a stressz áll. Ezek közvetlen következményei a stressznek, de nem nehéz belátni, hogy rajtuk keresztül a problémáknak milyen sorát indíthatja el az állandó feszültség. Könnyen rámehetnek emberi kapcsolataink az ingerült viselkedésre például, a munkánkat elveszíthetjük a döntésképtelenség vagy a depresszió miatt, a lehangoltság és a szorongások pedig rövid távú megoldást kínáló, majd aztán szenvedéllyé váló rossz szokásokba kergethetnek – alkohol- és drogfogyasztás, dohányzás, de mértéktelen kényszerevés is lehet a stressz áttételes következménye. Ezek után már csak egy lépés választ el minket attól, hogy lélek állandó feszítettsége és terhei valóságos betegségként jelentkezzenek. Ezeket igyekeznek majd az orvosaink a lehető leghatékonyabb eszközökkel kikúrálni – de közben igazából csak a tüneteket gyógyítják, nem pedig magát a betegséget kiváltó okot, a lélek bajait.

Így hat a stressz az egészségedre

Klasszikus stresszbetegségek

Vegyünk csak egyet abból következményből, amit a stressz okoz: az elhízást. A feszültséget nagyon sokan kényszerű evéssel igyekszenek feloldani, és a stressz okozta lelki üresség ellen is a nassolás tűnik az egyetlen hatékony ellenszernek. Ha mindehhez párosul egy csipetnyi depresszió és motiválatlanság is – amelyek szintén a stressz klasszikus velejárói –, akkor ennek a stresszkezelési praktikának nagyon hamar elhízás lesz az eredménye. A túlsúly pedig a betegségek sorának ágyaz meg: a magas vérnyomás, cukorbetegség, hormonális problémák, ízületi betegségek, gyomorpanaszok, szív- és érrendszeri bajok jelentős része az elhízásra vezethető vissza. Sok betegség ezek közül egyenes út a korai halálhoz: a stresszes embert végül egy stroke vagy egy trombózis viszi el pár perc alatt, rosszabb esetben pedig valamiféle daganatos megbetegedés hozza el a véget hosszú, szenvedéssel teli évek és hónapok után. Ide vezet, ha kevés időt szánunk a lelkünk egészségére.

Olvass még többet a betegségek lelki okairól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top