Egészség

A nő pszichoszomatikus betegségei – ezek a lelki okok állhatnak a háttérben

Érezted már úgy, hogy egy szerelem elvesztése miatt szinte megszakad a szíved? Vagy egy barátnőd árulásától felkavarodik a gyomrod? Sokszor belesajdul a fejed a tucatnyi megoldandó problémába, amivel mindennap meg kell küzdened, és szó szerint elszorítja a torkod a félelem és az idegesség, ha a főnököd közelében vagy? Ezek a test nagyon is jól érezhető jelzései a lélek szenvedéseiről, olyan konkrét fájdalmak, amelyek mögött nincs műszerrel kimutatható testi elváltozás, ám idővel valódi betegséggé alakulhatnak. A nőknek több olyan jellemző betegsége is van, amelyek mögött sokszor lelki zavarok és megpróbáltatások állnak.

 

Gondolkodj egy azon, hogy az egyes testtájak mit jelentenek számodra: a szívet valószínűleg azonnal az érzelmekkel kötöd össze, a fej a gondolkodásé és problémamegoldásé, a mell pedig az anyaság és nőiség szimbóluma. A világon szinte kivétel nélkül minden ember ezekkel a “funkciókkal” köti össze a fenti testrészeket, és mivel ilyen szoros ez a kapcsolat, felmerülhet a kérdés: vajon nem az érzelmekkel, a gondolkodással vagy az anyasággal kapcsolatos bajok okozzák-e ezeknek a betegségeit? A pszichoszomatikus szemlélet szerint a lélek problémái idézik elő betegségeink jó részét, és az is jellemző, hogy az egyes szerveket miféle lelki bajok betegítik meg. Az alábbi három testi probléma kifejezetten jellemző a nőkre – megnéztük, vajon mi lehet ezek pszichés háttere.

A nő pszichoszomatikus betegségei – ezek a lelki okok állhatnak a háttérben

Fejfájás – ha valamin túl sokat agyalsz

Azt mondják, egy nő sok-sok szálat tart egyszerre a kezében, és többfelé képes figyelni, mint egy férfi: intézi a gyerekek dolgait, a háztartás teendőit, ellátja a munkahelyén a feladatait, a férjét gardírozza és végül még önmagát is szép rendben, illatosan tartja. Nem csoda, ha belefájdul ebbe az ember feje, hiszen annyi minden miatt főhet a nap minden órájában. A fejfájás pszichés hátterében általában az áll, ha túl sok mindenen agyalunk, ha az elménket leterhelik a megoldásra váró kisebb-nagyobb “projektek”, napi teendők – legyen az gyakorlatias probléma vagy lelki, párkapcsolati természetű dolog. Ilyenkor nincs más hátra, szelektálni kell a ránk váró feladatok között és némelyiket egyszerűen ki kell húzni a listáról, másokat pedig el kell halasztani. A szellemi teljesítőképességünk is határos, és ezt a határt nem lehet büntetlenül állandóan átlépni, mert előbb-utóbb nemcsak egy “egyszerű” fejfájás lesz a következménye, hanem súlyos keringési rendellenességek is kialakulhatnak, vagy például belehajszoljuk magunkat a kiégés állapotába. Egyik sem játék: a keringési problémák végén állhat egy végzetes stroke is akár, a kiégés pedig villámgyorsan vezethet a munkahely és a párkapcsolat elvesztéséhez is. A visszatérő, rendszeres fejfájás mögött persze állhatnak konkrét betegségek is, ezért ha ilyen problémával küzdesz, vizsgáltasd ki magad orvossal is amellett, hogy a szellemi terhelést csökkented.

Emlőrák – a nőiség és anyaság örömei és bánatai

Az emlődaganatok kialakulásának pszichés hátterében gyakran az anyasággal kapcsolatos félelmek, elfojtások és lelki fájdalmak állnak. Azonban ne essünk át a ló túloldalára, mert a mellrákos megbetegedéseket (sem!) lehet kizárólagosan a lélek problémáinak számlájára írni: a daganatos elváltozásokat ugyanis közvetlenül okozhatják fizikai behatások, genetikus örökletességek, a szervezetbe jutó vegyi anyagok és még egy sor egyéb – a lelki élettől meglehetősen független – tényező.

A nő pszichoszomatikus betegségei – ezek a lelki okok állhatnak a háttérben

Az emlőrák ugyanakkor a leggyakoribb daganattípusok egyike a magyar nők körében – hazánkban évente 5-6 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, és a minden 10–12. magyar nőnél kialakul élete során a mellrák valamilyen formája –, ezért fontos, hogy minden lehetséges kiváltó okot és a hozzá illő gyógymódot felkutassunk, köztük azokat is, amelyek lelki eredetűek. A megbetegedések pszichés hátterét kutató szakemberek tapasztalatai szerint az emlődaganatos páciensek az átlagosnál nagyobb számban hordoznak a saját anyaságukkal, női szerepükkel kapcsolatos megoldatlan konfliktusokat, lelki sebeket magukban, sőt nem ritkán az édesanyjukhoz kötődnek azok a problémák, amelyek mérgezik a lelkület és lassanként betegséggé formálódnak a testben. Nincs bizonyíték rá, de ettől még érdemes elgondolkodni azon az elméleten is, hogy az elmúlt évtizedben rohamosan növekvő számú emlődaganatos megbetegedések összefüggésben állnak azzal, hogy a nők társadalmi helyzete radikálisan megváltozott. A hagyományos női szerepek mellett új területeket hódítanak meg a nők, és a mai trendek szinte belekényszerítik már őket abba, hogy ne csak anyaként, feleségként állják meg a helyüket, hanem a karrierben, üzleti világban és minden más területen is sikereket mutassanak fel – aki pedig erre nem képes, az a korszellem szerint nem is teljes értékű nő. Sokakban okoz óriási feszültséget és betegségeket már eleve az, hogy ingadoznak a két szerep között, amit az elvárások és a nekik való megfelelési kényszer generál.
Más nőknél az anyaszereppel járó fájdalmak idézik elő a melldaganatokat – a gyermekek felnőtté válása, kirepülése, az elszakadás vált ki olyan pszichés reakciót, amely emlőrák képében formálódik kézzel fogható valósággá az évek múlásával. Az öregedés, a nőként “haszontalanná válás” emésztő gondolata is hasonló kiváltó ok lehet. A legtöbb, amit nőként a lelkünkért tehetünk – és ezen keresztül a testünk egészségért is –, hogy elfogadjuk mindazt, ami női mivoltunkkal jár: az örömeit, bánatait, nehézségeit és gyönyöreit egyaránt, és vállaljuk nőiségünk erejét és gyengeségeinket egyaránt. Ez az elfogadás az emberi lét egyik nagy kihívása nem csak nőként, hanem általában emberi lényként is – akinek sikerül önmagát elfogadni, szeretni és aki képes magát az életet is a maga teljességében szeretni, az lélekben erős és nehezen megingatható lesz, és a betegségek is sokkal kevésbé találnak majd fogást rajta.

Hüvelyfertőzések

Kevés nő van, aki ne ismerné a különféle hüvelyi fertőzésekkel járó kellemetlen panaszokat: gyakorlatilag minden nő átesik élete során legalább egyszer egy kisebb-nagyobb fertőzésen, sőt némelyiküknél pedig állandó, visszatérő problémák jelent ez. Ritkán jut eszünkbe, hogy ennek a problémának is lelki háttere lehet, hiszen lépten-nyomon olvassuk, hogy az ilyen fertőzéseket például az uszodákban összeszedhető bacik okozzák. Ezek kórokozók viszont általában csak akkor tudnak hatékonyan működni, ha a test védelmi rendszere legyengül – ennek pedig már közvetlen oka lehet valamilyen lelki probléma. A szex kimeríthetetlen tárháza a frusztrációknak, elfojtásoknak, pszichés zavaroknak, amik állandóan, szüntelenül ott zakatolnak a lélek mélyén, néha már olyan hosszú ideje, hogy észre sem vesszük, hogy folyamatos stresszt okoznak.

A nő pszichoszomatikus betegségei – ezek a lelki okok állhatnak a háttérben

Gyermekkori feloldatlan traumák, megválaszolatlan, szorongást gerjesztő kérdések, vagy éppen az aktuális párkapcsolat szexuális problémái mind okozhatnak olyan stresszt, amely hosszú távon kikezdi az immunrendszert, az így meggyengült védelmi vonalon pedig már könnyedén áttörnek a konkrét betegséget okozó bacilusok és vírusok. A szexuális frusztrációk ráadásul a legmélyebben rejtőző problémák közé tartoznak, ezért ezek feloldása a legtöbb esetben csak egy másik ember segítségével megy: egy hozzáértő pszichológus, vagy a gyógyítást holisztikus nézőpontból végző szakember kell hozzá, vagy pedig a fehér lovon érkező nagy és minden elsöprő szerelem, amely meggyógyít minden sebet egy nő lelkén.

Olvass még többet a betegségek lelki okairól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top