Egészség

Elindult a Ne Rejtőzködj! Program

A magyar társadalom körülbelül 1,5-2 százalékát érintő krónikus betegség, a pikkelysömör gyógyítása új fejezethez érkezett a 2000-es évek közepén megjelent biológiai terápiának köszönhetően.

Ez a korszerű kezelés a páciensek több mint 75 százalékánál tünetmentességet eredményezhet, amely az életminőség nagymértékű javulásában is megnyilvánul. A betegséggel együtt járó, stigmatizáló bőrtünetek súlyos lelki terhet jelenthetnek, ezért a pikkelysömörben érintett személyek között emelkedhet a depresszió és az öngyilkossági kísérletek aránya.

Elindult a Ne Rejtőzködj! Program

A pikkelysömör egy krónikus, gyulladásos betegség, amely hazánkban hozzávetőleg 150 000 – 200 000 embert érint. A tünetek a test bármely részén jelentkezhetnek. A betegség jellemzően mindkét nem képviselőit hasonló arányban érintő, élethosszig tartó megbetegedés, amely bármely életkorban kialakulhat. Nem fertőz, ugyanakkor az ebben szenvedők életében komoly nehézségeket okoz. A pikkelysömör kései kezelése többféle társbetegség kialakulásával járhat, például szív- és érrendszeri megbetegedéssel, cukorbetegséggel, ízületi gyulladással.

“Napjaink egyik jellegzetes problémája a külsőnkhöz kapcsolódó rengeteg gátlás. Bármilyen bőrbetegséggel küzdjön valaki, annak egyik következménye a testi kellemetlenségen túl biztosan az állapotából adódó lelki nehézség lesz. Azt éli meg, hogy éppen ott támadta meg a betegség, ahol legjobban látható. Amikor nagyon negatívan élünk meg magunkkal kapcsolatban valamit, az kifelé is hat: egyrészt nem tudjuk elképzelni, hogy azzal együtt is szerethetők vagyunk, másrészt emiatt nem engedünk senkit közel magunkhoz, nehogy meg kelljen élnünk az elutasítást” – mondta el Almási Kitti klinikai pszichológus.

A korszerű biológiai terápia alkalmazásával a betegek csaknem teljes életet élhetnek; nem kell tovább rejtőzködniük, szorongásuk oldódik, valamint csökkenhetnek ízületi fájdalmaik is. A biológiai terápia hazánkban kilenc bőrgyógyászati centrumban érhető el, a kezelést azon középsúlyos vagy súlyos pszoriázisban szenvedő betegek kaphatják, akiknél nem hatásos az ún. konzervatív szisztémás kezelés vagy nem tolerálják azt. A biológiai terápia szükségességét minden esetben a kezelőorvos dönti el.

A Ne Rejtőzködj! Program YouTube-csatornáján számos további érdekes információ található!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top