Egészség

Magyarország a legjobbak között szerepel a klinikai kutatások terén

Magyarország élen jár a klinikai kutatások terén. Május 20-a a klinikai kutatás világnapja volt, amely felhívja a figyelmet azokra a vizsgálatokra, melyek nélkül jöhetnének létre hatékony és biztonságos gyógyszerek.

Manapság igen sok olyan betegséget ismerünk, amelyek kezelésére még nem találtak gyógymódot, így a megfelelő gyógyszer sem áll még rendelkezésre. Az új orvosságok kifejlesztése rendkívül bonyolult, pénz- és időigényes feladat. “Ahhoz, hogy az új, ma patikában kapható gyógyszerek rendelkezésre álljanak, komoly klinikai vizsgálatokra van szükség, melyek során az új készítmények hatékonyságát, biztonságos alkalmazhatóságát, a terápiás módszerek, kezelési folyamatok hatását figyelik meg és tanulmányozzák” – emeli ki Kiss Gábor, a Synexus Magyarország Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi gyógyszerkísérletekben Európa jelentős szerepet vállal. A fejlesztések leginkább a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos kórképek gyógyítását, kezelését segítő gyógyszerek kifejlesztését célozzák. Jelentős számban készülnek tanulmányok a bőrgyógyászati, a reumatológiai, a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatosan is, de a fejlesztések segítségével a közelmúltban komoly eredményeket értek a melanoma, a vastag- és végbélrák, vagy éppen az emlődaganat gyógyításában.

Magyarország élen jár a klinikai kutatások terén, van tehát mire büszkének lennünk.

Jelenleg a legtöbb klinikai vizsgálatot végző európai országok rangsorában az első tíz között található hazánk. A ranglistát Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország vezeti. Kelet-Európából mindössze három ország tartozik az élbolyba, Magyarország mellett Lengyelország és Csehország.

Hazánkban jelenleg évente több mint 300 új klinikai vizsgálatot engedélyeznek, vizsgálatonként átlagosan 5 vizsgálóhellyel, vizsgálóhelyenként 10 beteggel. A gyógyszerek tesztelése ellenőrzött körülmények között zajlik, amelyek lehetővé teszik az ingyenes hozzáférést az időnként nagyon drága új terápiákhoz.

Magyarország a legjobbak között szerepel a klinikai kutatások terén

A klinikai gyógyszerkutatásban részt vevő betegek egészségi állapotát az orvosok rendszeresen ellenőrzik, a vizsgálatok a megszokottnál jóval gyakoribbak. A betegeknek nem kell várakozniuk, felkészült klinikai vizsgálóorvosok, asszisztensek vagy nővérek fogadják őket, panasz esetén pedig a nap 24 órájában jelentkezhetnek vizsgálóorvosuknál.

A hatóságok és a kutatók remek együttműködését jól mutatja, Magyarországon évi közel 20 ezer páciens vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, amivel az előkelő negyedik helyen áll az európai országok ranglétráján.

(Synexus)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top