Egészség

Tények és tévhitek az izzadásról!

Az biztos, hogy mindenki izzad, de senki sem szereti. Rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy miért is izzadunk, és miért jár kellemetlen szagokkal az izzadás. Hogyan és milyen módszerekkel szabályozhatjuk ezt a természetes folyamatot?

Dr. Horváth Beáta bőrgyógyász írását olvashatjátok az izzadásról.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mitől is izzadunk. A szervezetünk hőháztartás-szabályozásának fontos eszköze az izzadás, amely a testünk túlmelegedésétől óv meg bennünket azáltal, hogy a bőrfelszínre kerülő verejtékpárologtatással csökkenti a testhőmérsékletet.
Annak ellenére, hogy mennyire nem kedveljük az izzadságfoltokat a kedvenc ruhánkon vagy az arcunkról csorgó verejtékcseppeket az edzések során, az izzadás nem egészségtelen, sokkal inkább egészséges folyamat. Hiszen segíti a méreganyagok távozását az emberi szervezetből, a verejtékből kiválasztódó vízoldékony anyagok pedig a bőrfelszín barrier rétegének (amely a külső káros anyagokkal szemben nyújt védelmet) kialakulásában játszanak szerepet. Az alapvetően pozitív hatások ellenére mindenki igyekszik felfegyverkezni az izzadás ellen különböző készítményeket használva, hiszen kellemetlen érzés vizes foltokkal, verejtékező arccal vagy nem annyira friss és üde illattal megérkezni valahova.

Ugyanakkor téves elképzelés, hogy az izzadság kellemetlen szaggal jár, hiszen a verejtékmirigyek alapvetően szagtalan verejtéket választanak ki. De akkor miért alakulnak ki a nem túl kellemes szagok, ha melegünk van? A jellegzetes testszag a külső hatásoknak köszönhető: a baktériumflóra megváltozása, a bőr pH-értékének emelkedése, a szőrzet jelenléte elősegíti a szagok létrejöttét, és ez a folyamat a zárt felületeken, hajlatokban gyorsabban végbemegy. Azt kevesen tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása (például: fokhagyma, curry) tovább fokozhatja a kialakuló kellemetlen szagokat.

A verejtékezés csökkentésére és a szagok elfedésére legtöbben dezodorokat és izzadásgátló szereket használnak, azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy mi a különbség a két szer között.

Fontos megjegyezni, hogy a dezodorok csak szagtalanító hatással rendelkeznek, illatosítanak, míg a hatékony izzadásgátlók a verejtékezést mérséklik. Az izzadásgátlók leggyakoribb mellékhatása a bőrirritáció lehet, amely kiszáradással és viszketéssel is járhat. A termékek általában tartalmaznak bőrnyugtató hatással rendelkező összetevőt is, amely megelőzheti az irritációt. A használat gyakoriságának csökkentésével a kellemetlen hatások elkerülhetők.

Tények és tévhitek az izzadásról!

Az izzadás mérséklésére az IDROS spray hatékony társ lehet.
Győződj meg Te is az IDROS hatékonyságáról, és igényelj ingyenes, törlőkendő formátumú termékmintát az IDROS weboldalán, az ott írt feltételek mellett.

Az IDROS 5 sprayről

Az IDROS 5 spray összetételének köszönhetően hatékony védelmet nyújt az izzadás ellen akár 5 napon keresztül. Használd hetente 2-3 alkalommal az igényeidnek megfelelően, de mindenképpen este zuhanyozás után a megszárított bőrfelületen, hiszen így tudja hatását a legjobban kifejteni. Használatát követően a reggeli zuhanyozás után a termék hatása ugyanúgy megmarad. A spray a teljes törzs, láb és kéz felületén alkalmazható és a flakon tartalma akár 4 hónapra is elegendő lehet. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják.

További információ: www.idros.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top