Egészség

Rettenetes divat: magukat mérgezik a kamaszok

Egyre nő az Egyesült Királyságban azoknak a kamaszoknak száma, akik szántszándékkal mérgezik magukat. Mi állhat a pokoli trend mögött?

“Mintha az agyamnak két része lenne – magyarázza a 18 éves Jasmine. – Egy boldog és egy rossz rész. A rossz rész addig harcol, míg át nem veszi az uralmat, aztán egyre jobban és jobban elveszíted magad felett az uralmat. És akkor megtörténik.”

Jasmine is egyike annak a ma már több ezer kamasznak, aki önmagát mérgezi. Ehhez gyógyszereket, alkoholt és illegális drogokat vegyítenek, úgy, hogy elérjék a rosszullét állapotát, de még ne ájuljanak el. Emögött gyakran depresszió vagy szorongás áll, de a fiatalok általában maguk is nehezen tudják megmagyarázni, miért akarnak ilyen fájdalmas delíriumba kerülni.

Rettenetes trend terjed: magukat mérgezik a kamaszok

Az orvosok azt mondják, ez egy új formája annak a régi figyelemfelkeltő módszernek, mikor a kamaszok vágásokkal borítják testüket. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az illető véget akar vetni az életének, egyszerűen így próbálja legyűrni a rátelepedő nehézségeket. 

Az “önmérgezés” egyre terjed, és már elindultak azok a kezdeményezések is, amelyek a félreértett tüneti kezelések és értelmetlen tiltások helyett a gyökerénél ragadják meg a problémát: ilyen például a pszichoterápia, vagy olyan alternatív módszerek, mint a jóga.

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top