Egészség

Ha fogyni akarsz, egyél lassan – 6 tanács, hogy lelassíts

Sokszor halljuk, hogy lassabban kellene enni, mert az milyen jót tesz nekünk, de könnyebb mondani, mint megtenni. Egyáltalán, miért válik hasznunkra, ha lassabban eszünk, és hogyan csináljuk?

5 ok, hogy lassabban egyél

1. Amikor teljesen megrágod az ételt, annyira atomjaira hullik, hogy könnyebben hasznosítja a tested a benne lévő tápanyagokat.

2. Segít a fogyásban. Azok, akik lassabban esznek, kevesebbet esznek a kutatások szerint. Az egyik tanulmányban azt írták le, hogy akik 35-ször rágtak meg egy falat tésztát az átlagos 10 helyett, 12 százalékkal kevesebbet fogyasztottak belőle. Egy másik, kínai tanulmány hasonlót talált a férfiak körében: amikor a húst 40-szer rágták meg a 15 helyett, 11,9 százalékkal kevesebb ételtől jól laktak.

Ha fogyni akarsz, egyél lassan  - 6 tanács, hogy lelassíts

3. Egy japán tanulmányban kapcsolatot találtak a gyors evés és az inzulinrezisztencia között.

4. Később leszel éhes. Az egyik kutatásban derült ki, hogy azok, akik lassan ettek, kevésbé voltak éhesek 60 percen belül, mint azok, akik gyorsan fogyasztották el az ételt.

5. Jobban élvezed az ízeket. Ha lassabban eszel, hagysz magadnak időt arra, hogy átérezd a fűszereket, ízkombinációkat, nagyobb örömet ad az evés.

6 stratégia, hogy lassabban egyél

1. Egyáltalán, mi a helyes rágási sebesség? Egy kísérletben a résztvevők közül azok, akik ebéd közben minden falatot 30 másodpercig rágtak, délután fele annyi édességet ettek, mint azok, akik normál sebességgel ettek.

Ha fogyni akarsz, egyél lassan  - 6 tanács, hogy lelassíts

2. Tűzd ki a célod. Sokszor már az is segít, ha csak elhatározod, és kitűzöd célnak magad elé, hogy lassabban akarsz enni. Gondolj erre többször a nap folyamán, ne csak evés közben. Mondogasd magadnak, hogy már nem kell rohanva enned, mint gyerekkorodban a menzán.

3. Állj meg evés közben. Vegyél egy nagy levegőt. Válts evőeszközt. Igyál egy kortyot.

4. Gyakorolj. Ha nem a legnagyobb étkezéssel akarod kezdeni, kezdd el kicsiben. A következő müzliszeletnél tudatosan rágj lassabban. De akár rágóval is gyakorolhatsz: rágd gyorsan, majd lassan, váltogasd a sebességet.

Ha fogyni akarsz, egyél lassan  - 6 tanács, hogy lelassíts

5. Nagyban befolyásol mindenkit az, hogy a körülötte lévő többi ember milyen gyorsan eszik. Amikor másokkal eszel, figyelj, hogy a többiek milyen sebességgel esznek, és igyekezz a saját tempódban enni, nem igazodni hozzájuk. Egy tanulmány szerint a nők hajlamosabbak a lassan evésre, hosszabban étkeznek, mint a férfiak, úgyhogy ha randin esztek együtt, akkor ne igazítsd a férfihoz a tempódat.

6. Az étel mérete is befolyásolja, hogy mekkora falatokat és milyen gyorsan eszel. Segíthetsz magadnak, ha apró darabokra vágod az ételt, mert ettől ösztönösen kisebb falatokat veszel a szádba, és többször rágod meg.

Olvass még többet az evésről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top