Egészség

A hintőpor miatt lett rákos – másfél milliárdos kártérítést kapott

Egy bíróság úgy ítélte meg, hogy az amerikai Johnson & Johnson nagyvállalat nők által használt intim hintőpora rákot okoz. Második kártérítési perét veszti el az cég rövid időn belül.

Ezúttal 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő asszonynak, mert a hintőpor a bizonyítható oka a betegség kialakulásának. A nagyvállalat első fokon elveszítette a pert, majd a fellebbezést követően, három hétig tartó tárgyalás után után az ítélet véglegessé vált.

Az ítélet ellentmond a vállalat harminc éve tartó kutatómunkája eredményeinek – nyilatkozta a cég szóvivője. Szerinte a hintőpor biztonságos, nem okoz semmiféle betegséget. A cég új fellebbezést nyújt be.

Jelenleg 1200 per folyik a Johnson & Johnson ellen. A cég elmulasztotta tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intim hintőporának egyes összetevői kapcsolatba hozhatóak rák kialakulásával. Emiatt februárban 72 millió dolláros kártérítést kellett kifizetnie egy petefészekrákban elhunyt asszony családjának.

A Johnson & Johnson néhány termékét, a női intim hintőport, a babaolajat, a babahintőport, vagy a sampont már évek óta az a hír lengi körül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Társadalmi nyomásra már kivontak számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt. A bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehidet 2014-től nem teszik a samponokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top