Egészség

Rekordszámú bárányhimlős van idén Magyarországon

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete közölte, hogy idén eddig közel 17 ezer fertőzést regisztráltak, ami meghaladja az ötéves átlagértéket.

Tavaly rekordot döntött a bárányhimlős megbetegedések száma, és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) első negyedéves statisztikái arra utalnak, hogy idén sem csökken a bárányhimlő elterjedtsége. Tavaly majdnem 41 ezer megbetegedést regisztráltak, és idén is “jól” haladunk, ha az eddigi adatot nézzük.

Az OEK megjegyzi, hogy a bárányhimlő nem csupán a gyermekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. A közleményben idézik Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökét, aki szerint egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket a betegség ellen. Optimális időzítés, ha 15–18 hónapos korukban adják be nekik a kétadagos vakcinát, minimum 6 hét különbséggel.

Becslések szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlőn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertőzésre.

Bárányhimlőről még:

(via Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top