Egészség

Alvásképtelenség okozhatja a testvérpár halálát

A hátborzongató genetikai betegség miatt egyszer csak nem tudnak többé aludni, majd rövid időn belül bele is halnak a kimerültségbe.

Tízmillióból egy embert érint a ritka, hátborzongató genetikai betegség, a fatális familiáris inszomnia (FFI). Hayley és Lachlan Webb kénytelen együtt élni a tudattal, hogy bármikor lecsaphat rájuk a végzetes álmatlanság.

Az ausztrál testvérpár eközben ráadásul már végignézte, ahogy több családtaggal is végez a betegség. A bizarr rendellenességnek egy pontig semmi nyoma nincs a szervezetben, viszont a beteg egyszer csak nem lesz képes többé aludni. Emiatt pedig rövid időn (néhány hónapon) belül meg is hal. 

Ritka betegség miatt képtelen lesz aludni, majd meghal ez a testvérpár

Az alváshiány hamar elindítja a szervezet fizikai hanyatlását, a tehetetlen kimerültség pedig szép lassan leépíti a beteget. Ez az állapot bármikor jelentkezhet: volt olyan rokonuk, akit 20, de olyan is akit 60 éves kora körül vitt el a halálos inszomnia. 

A betegségre egyelőre nincsen gyógymód, de a testvérek részt vesznek a problémára megoldást kereső kutatásokban.

Forrás: DailyMail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top