Egészség

Természetes megoldás a stressz enyhítésére

A mai felgyorsult világban egyre több olyan helyzetet élünk meg, ami feszültséget, kihívást jelent számunkra, ami kibillenthet egyensúlyi állapotunkból. A stressz szervezetünk reakciója ezekre az ingerekre. Minél több ilyen inger ér bennünket, annál gyakrabban kell alkalmazkodnunk, védekeznünk.

A stressz és az aggodalom bizonyítottan befolyásolja az egészségi állapotunkat, sőt meg is rövidítheti az életünket. Amikor valakit stressz ér, különböző fiziológiai és érzelmi reakciók játszódnak le más-más időpontban a stresszes eseményt követően. A pulzus és a vérnyomás emelkedése, a kortizol felszabadulása, valamint a feszültség és negatív kedélyállapot fokozódása különböző arányban éri el csúcspontját és múlik el.

Az első számú stresszhormon, a kortizol, növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét. A kortizol az immunrendszert is “lehalkítja”, amely így kevésbé képes visszaverni a fertőzéseket, és az emésztőrendszert, a reproduktív rendszert és a növekedési folyamatokat is elnyomja.
Nem vezet jóra, ha az általánosan elterjedt megoldási kísérletet követve alkohollal próbáljuk a feszültséget feloldani magunkban. Bár sokan azt hiszik, hogy egy koktél elfogyasztása segít lazítani, a kutatók szerint a stressz és az alkohol kapcsolata kétirányú út. A Chicago-i Egyetem által végzett és az Alcoholism: Clinical & Experimental Research online kiadásában megjelent új kutatás* ugyanis kimutatta, hogy az alkohol megváltoztatja azt, ahogyan a szervezetünk a stresszt kezeli. A stressz csökkenti az alkohol intoxikációs hatását, ami azt eredményezi, hogy a személy többet iszik ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje. Így ha valaki a szorongást vagy feszültséget alkohollal próbálja enyhíteni, valójában súlyosabb állapotot idézhet elő, és meghosszabbíthatja a szorongást.

Természetes megoldás a stressz enyhítésére

A stresszt teljes mértékben nem tudjuk kiiktatni az életünkből. Mindig lesznek feladatok, helyzetek, amelyek idegeskedéssel, izgalommal töltenek el bennünket. A határidők, a számlák, a munka és minden, ami feszültséget okoz, rányomják bélyegüket mindennapi életünkre, ám szelíd gyógymódokkal enyhíthetünk a stresszes helyzetek okozta görcsös állapoton.
Ilyen hagyományos növényi szer a citromfű és a macskagyökér, amelyek alkalmazása régóta fennálló használaton alapul.

Citromfű és macskagyökér
Az orvosi citromfű (latin nevén Melissa officinalis) rendkívül sokoldalúan felhasználható, hazánkban is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére alkalmazható. Gyakran használják élelmiszerek ízesítésére is kellemes íze és illata miatt. Teaként is igen közkedvelt.
Az orvosi macskagyökér hatékony nyugtatószer, alvási zavarok esetén jó hatású, a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. Nyugtató hatásával hozzájárul a kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megteremtéséhez. A gyógynövények erejével pihenteti fáradt idegrendszert, segít a pihentető alvásban.

A Sedogelat Classic filmtabletta macskagyökér és citromfű levél tartalmú hagyományos növényi gyógyszer, mely kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó úgymint,
•    stressz enyhe tüneteinek enyhítésére (mint szorongás, nyugtalanság, izgatottság, idegesség, ingerlékenység).
•    elalvás elősegítésére.

Vény nélkül kapható gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A

RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS

MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

SED-VA-HU1604-02,  Lezárás dátuma: 2016 április 19.

*Forrás: Medipress – http://www.egeszsegkalauz.hu/stressz/alkohol-es-stresszoldas

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top