Egészség

Nyolc év börtönt kapott a horrorfogorvos

Nyolc év szabadságvesztésre ítélte kedden egy francia bíróság a horrorfogorvos néven elhíresült holland férfit.

Az 51 esztendős, holland Jacobus Marinus van Nierop fogorvos véglegesen bukta a praxisát: örökre eltiltották, mert szükségtelen és fájdalmas beavatkozásokkal tette tönkre páciensei fogazatát. A fogorvos emellett 10.500 eurós pénzbüntetést is kapott. 

Nyolc év börtönt kapott a horrorfogorvos

Az ügyész szerint a fogorvos “egészségügyi katasztrófát” okozott azért, hogy egyre nagyobb támogatást vehessen fel a társadalombiztosítási kasszából. A pszichológiai szakvélemény szerint a vádlott személyisége abszolút híján van az együttérzésnek, miközben a kapzsiság vezérli.

A franciák által nemes egyszerűséggel csak horrorfogorvosként emlegetett férfi 2008-ban telepedett le Château-Chinon községben. Dijon városának környékén drámai az orvoshiány, ezért a község lakói eleinte áldásnak tekintették a holland fogorvos megérkezését. Naponta 18-26 pácienst is “ellátott”, de egyre több panasz érkezett ellene: szükségtelenül húzott ki fogakat, ép fogak idegeit ölte el vagy túl kicsi koronát tett fel. Utóbb kiderült, hamis papírokkal nyitott rendelőt a kisvárosban, és túl is számlázta szolgáltatásait. Szándékosan rosszul dolgozott, hogy többször kelljen hozzá járniuk a pácienseknek. A holland eközben fényűző házban élt, és majdnem egymillió eurós adósságot halmozott fel.

A férfit a francia társadalombiztosítás kárára elkövetett csalással, valamint azzal vádolták, hogy “erőszakkal” csonkította meg betegeit, és okozott nekik maradandó károsodást. A horrordoki 2009 és 2012 között követte el a terhére rótt bűncselekményeket. 2012 júliusban arra hivatkozva zárta be a rendelőjét, hogy egy háztartási balesetben az egyik karja lebénult. 2013 végén, miután vádat emeltek ellene, és rendőri felügyelet alá helyzeték, Kanadába szökött, ahol állítása szerint öngyilkosságot akart elkövetni.

A kanadai New Brunswickben tartóztatták le 2014-ben, majd visszatoloncolták Hollandiába, ahonnan kiadták a francia hatóságoknak. 2015 januárjától egy francia börtönben tartják fogva, ezalatt többször éhségsztrájkolt, valamint nem volt hajlandó folyadékot inni, egy alkalommal pedig lenyelt egy borotvapengét.

A nyomozás során egyébként kiderült, hogy már Hollandiában is indult ellene fegyelmi eljárás, miután betegek panaszt tettek ellene. A francia eljárásban száz panaszos ügyében az ügyészség 53 esetben ismerte el a csonkítást, húsz másik esetben előre megfontolt erőszakkal vádolta a gyanúsítottat, három esetben pedig felmentést kért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top