Egészség

A rákosokon spórol a magyar egészségügy?

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek egy előrehaladott stádiumú rákos beteg állapotán segítenek, sőt növelik a túlélési esélyeit, de ezek közül sokhoz csak egyéni elbírálás után lehet hozzájutni, és úgy tűnik, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ebben egyáltalán nem segítőkész – legalábbis ezt állítják az Indexnek nyilatkozó betegek, orvosok.

Abban az országban élünk, ahol túl büszkék rákszűrésre járni a férfiak, és ahol rákos plakáttal kampányolnak az egészségügyért. Hogy a szegmens szörnyű helyzetben van, azt mindenki tudja vagy azért, mert olvas róla, vagy azért, mert részese, vagy azért, mert egy hozzátartozója beteg. Hogy a ráknál nincs szörnyűbb betegség, az nyilvánvaló, mégis úgy tűnik, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a rákbetegek gyógyszerein spórol. A témával kapcsolatos írás az Indexen jelent meg, Spirk József tollából.

A pénzhiányos magyar egészségbiztosítás nem tud, nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Az OEP nem finanszírozza például azokat a készítményeket, amelyek drágák ugyan, de – különösképpen az előrehaladott állapotú emlőrákos – rákbetegek számára is képesek viszonylag elviselhető mindennapokat biztosítani, és eddig soha nem látott módon növelni várható élettartamukat.

Miközben Magyarországon ismerik, és az orvosok használnák is ezeket a nemzetközi piacon már jól bevált gyógyszereket, az OEP évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját.

Méltányosság helyett halálos időhúzás

Ezekhez a készítményekhez kizárólag külön eljárásban lehet hozzájutni, a betegnek az OEP-hez kell folyamodnia egyedi támogatásért. Ezt akkor teheti meg, ha a kezelése során a hagyományos, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak, és olyan stádiumba került a beteg, hogy állapota javulását vagy legalább szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni. Ez az intézmény az egyedi méltányossági hozzájárulás.

Az OEP honlapja azt állítja, hogy az egyedi méltányossági támogatást a beteg emberek életminőségének javítása érdekében hozták létre – az orvosok jó részének és rengeteg érintett családnak azonban mások a tapasztalatai. A legnagyobb szükséghelyzetekben sokan nem segítséget kaptak, hanem átláthatatlan bürokráciát, méltányosság helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást.

Pénz sincs, miért legyen jóindulat?

Az Indexnek több olyan orvos és hozzátartozó is beszélt, akik már megkísérelték elnyerni a méltányossági támogatást, és személyes tapasztalatot szerezhettek arról, milyen az, ha különféle indokokkal visszautasítják őket. A nyilatkozókat az eljárás lebonyolítási módja, a humánum teljes hiánya háborította fel igazán:

A legelkeserítőbb a 30 napos elbírálási határidő, amit az utolsó napig ki is használ az OEP bürokráciája. Az egészet úgy bonyolítják, mintha egy közbeszerzési eljárás beadványait bírálnák, pedig egy ember életének utolsó lehetősége függ a döntéstől.

K. I. a 62 éves áttétes mellrákkal küzdő édesanyja számára adott be támogatási kérelmet. Az asszony betegségét több mint egy évtizede regisztrálták, sikeresen megműtötték, és azóta sikerült folyamatos kezelés mellett nagyjából zavartalan életminőséget biztosítani neki. Egészen tavalyig, amikor áttéteket fedeztek fel nála, ezért költséghatékonyságra hivatkozva megvonták tőle az addigi ellátást.

Orvosa ekkor azt tanácsolta, hogy kérjenek méltányosságot egy engedélyezett, de nem támogatott új gyógyszerre: “Az OEP épületében meg sem találtam, hol kell leadni a papírokat. Összevissza küldözgettek, végül egy nő megsajnált, és megmondta, hova kell mennem.”

Az irodára nem az volt kiírva, hogy itt kell leadni a méltányossági kérelmeket, hanem az, hogy nincs ügyfélfogadás.

Egy budapesti orvos szerint az OEP, bár megvan az információs háttere, direkt kéri a betegektől, hogy papíralapon adják be a kérelmet és a csatolt dokumentációt. Sok és bonyolult nyomtatványt kell kitölteni, ezért a betegek jelentős hányada bele sem vág a próbálkozásba. Aki viszont mégis leadja a papírcsomagot, azért járhat pórul, mert az egészségbiztosítási pénztár nem hajlandó tételesen átvenni a saját maga által kért dokumentációt.

Így ha valami kimarad, 30 nap után hiánypótlást kérnek tőle. Akkor pedig újrakezdődik a hivatalos elbírálási időszak:

Tologatják a papírokat, megy az időhúzás, közben a rák növekszik

– mondta az orvos, hangsúlyozva, hogy a rákbetegek esetében az időfaktor mennyire fontos. Minél később kezdődik a kezelés, annál kisebb az eredményesség esélye. 

Ha érdeklik egyéb adatok, illetve, hogy miként nem tartja be az OEP a határidőket, klikkeljen az Indexre.

Kapcsolódó írás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top