Egészség

Sport és asztma – mire kell figyelni?

Nemhogy nem kell lemondani a rendszeres testedzés jótékony hatásairól asztmásan, de kifejezetten ajánlott a testmozgás.

Már csak azért is érdemes sportolni még asztmásan is, mert mozgással nemcsak az erőnlét fejleszthető, de a tünetek erőssége és gyakorisága is csökkenthető, javítható az életminőség. Persze figyelni kell néhány dologra.

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Ehhez azonban a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos az életmódbeli tényezők szerepe is: például a dohányzás elhagyása és a testmozgás. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az elhízás jelentős mértékben rontja az asztmás beteg állapotát: növeli a nehéz légzés, az asztmás roham kialakulásának kockázatát.

A betegek többsége azonban az asztma diagnózisa és a szükséges gyógyszeres kezelés megkezdését követően sem végez rendszeres testedzést annak ellenére, hogy a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó elhízás negatív hatását a gyakorlat és több vizsgálat is igazolja.

Az úszást kifejezetten ajánlják az asztmásoknak
Az úszást kifejezetten ajánlják az asztmásoknak

“A mai terápiás lehetőségek mellett azonban az asztmás betegek is sportolhatnak, és kell is, hogy mozogjanak az életminőségük és munkaképességük megőrzéséért – hangsúlyozza a főorvosnő. – Megfelelő kontroll, egyénre szabott gyógykezelés és a belégző készülékek helyes használata mellett azonban nyugodtan sportolhat a beteg. Ha a beteg jelzi, hogy szeretne rendszeresen sportolni, akkor megbeszéljük az ehhez szükséges teendőket.”

Általánosságban elmondható, hogy asztmások számára elsősorban az úszás ajánlott, illetve az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást: vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, dzsúdó vagy súlyemelés. Röplabda, lovagolás, sportlövészet szintén űzhető, a kerékpározás – különösen magas pollenkoncentráció esetén – megfontolandó. Azonban itt is figyelembe kell venni az egyéni tüneteket, esetleg egyéb betegségeket, emiatt a sportág megválasztása is személyre szabott.

Fontos, hogy az időjárási viszonyokat figyelembe véve eddzenek az asztmások! Az asztmás tünetek hideg levegő, nagyfokú légszennyezettség, pollenek hatására rosszabbodhatnak, ezért ilyenkor érdemes a benti, edzőtermi edzést választani.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top