Egészség

A szívinfarktust elszenvedők fele nem hív segítséget azonnal

Az emberek többsége egyszerűen nem ismeri fel, hogy életet veszélyeztető állapotban van.

Azt hihetnénk, a szívinfarktust elszenvedő azonnal megpróbál segítséget hívni, de mi sem áll távolabb az igazságtól.

Az áldozatok fele több mint egy órát vár, mire segítséget kér, és tízből egy ember két napig halogatja az orvoshoz fordulást.

Pedig a szívinfarktusra is igaz, hogy minden másodperc számít. Minél tovább marad ugyanis kezeletlenül az állapot, annál nagyobb területen károsodik visszafordíthatatlanul a szívizom az oxigénhiány miatt. Ez nem csak a túlélés esélyét rontja, de életben maradás esetén a további életminőséget is.

A szívinfakrtus ritkán ilyen egyértelmű
A szívinfarktus ritkán ilyen egyértelmű

Az emberek egyszerűen nem ismerik az infarktus jeleit, melyek sajnos egyáltalán nem mindig olyan drasztikusak, mint a filmeken, sőt, általában nem olyanok. Sokan emésztési zavarnak vagy sima izomfájdalomnak tudják be a tüneteiket. Egy angol vizsgálat szerint 500 infarktuson átesett ember 80%-a nem jött rá a tüneteiből, hogy mi történik vele éppen.

A szívinfarktus leggyakrabban fokozatosan rosszabbodó állapot. A mellkasi fájdalom nem kötelező tünet, van, aki alig érez ilyet. Jellemző lehet még a karba, hátba, nyakba vagy állkapocsba kisugárzó fájdalom, az izzadás, a szédelgés, a zihálás, az erős szorongás, a köhögés. 

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top