Egészség

Az e-cigiző fiatal jó eséllyel dohányos lesz 1 éven belül

Az elektromos cigarettára sokan úgy tekintenek, mint káros következmények nélküli, modern dohányzási formára, pedig ez tévedés.

Amerikai kutatások szerint azonban az ártalmatlannak vélt szokás egyenes utat nyit a hagyományos dohányzás felé: az e-cigiző fiatalok körében háromszor nagyobb a rászokás esélye, mint azoknál, akik nem próbálják ki az e-cigit.

Egy 2338, átlagosan 14,7 éves gyerek körében végzett felmérés szerint az e-cigiző fiatalok közül háromszor többen váltak dohányosokká, szemben azokkal, akik soha nem próbáltak semmilyen dohányterméket. A rászokás veszélye azoknál a fiataloknál volt a legmagasabb, akik az e-cigarettát nem alkalmanként, hanem rendszeresen használták.

“Azzal, hogy a dohányosok “életterét” törvényi szinten korlátozzák a nem dohányosok érdekében, valamint azzal, hogy a dohányosok anyagi terhei nőttek, egyre több dohányzó felnőttben ért meg az elhatározás, hogy a dohányzásról le kell szokni – mondja dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont munkatársa. – A dohányzásról való leszokás, mint cél elterjedésével ugyanakkor nálunk is mind nagyobb tért kezdett hódítani az e-cigaretta, hiszen sokan úgy vélték/vélik, hogy az e-cigaretta a leszokást segíti elő.”

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem váltotta valóra a reményt, mert a dohányosok áttértek az e-cigarettára, de magáról a dohányzásról nem tudtak leszokni, a nikotinfüggőségük megmaradt.

Egyre több érv szól az e-cigi ellen
Egyre több érv szól az e-cigi ellen

Hazánkban pontos felmérés még nem történt a fiatal korosztályban az e-cigizés elterjedéséről, de a felnőttek példáját látva biztos, hogy egyre több kiskorú kipróbálja majd ezt a dohányzási formát. Ahogyan az említett kutatás is írja, az Egyesült Államokban, a középiskolások körében egyre nagyobb divat az e-cigi használata, és az ott végzett felmérés szerint a fiatalok 40%-a nem a hagyományos cigiről tért át az e-cigire, hanem elsőként e-cigarettát használt, és amellett alakult ki a nikotinfüggősége.

Talán nálunk a kiskorúak körében az e-cigi használata még nem annyira elterjedt, és van egy kis előnyünk abban, hogy a fiatalkorúak körében végzett megfelelő felvilágosítással a tendenciát megfékezzük és felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta korántsem veszélytelen. 

Forrás: tudokozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top