Egészség

Túl büszkék rákszűrésre járni a férfiak

Évente 32 ezer ember hal meg itthon daganatos betegségben, a halottak 55 százaléka férfi. Magukat és a családjukat is veszélyeztetik, ha nem mennek el rákszűrésre.

Egy adat: az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az 1000 lakosra jutó rosszindulatú megbetegedések száma. A Rákbetegek Országos Szervezete (ROSZ) szerint a daganatos betegségek elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres orvosi ellenőrzés. Egészségtudatos életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres szűrővizsgálatokkal a rosszindulatú elváltozások jelentős része megelőzhető vagy időben felismerhető, ez pedig jelentősen javíthatja a gyógyulás esélyét.

Míg a civil szervezetek és a média egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nőket veszélyeztető méhnyakráknak és mellráknak, addig a férfiakat érintő daganatos betegségeket tabuként kezeli a társadalom. Ez pedig emberéletekbe kerül nap mint nap.

Beteg férfi nem férfi?

Azért, hogy a férfiak nagyobb arányban járjanak el szűrésre, legtöbbet a mellettük álló nők tehetnek. Riskó Ágnes pszichológus 25 éven át dolgozott az Országos Onkológiai Intézetben, és munkája kezdetén szembesült azzal, hogy mennyi tévhit él az emberek fejében a szűrésekkel és a rosszindulatú elváltozásokkal kapcsolatban. “Feltűnő, hogy a férfiak sokkal inkább ódzkodnak megtenni az első lépést. Azt gondolják, hogy a betegség a gyengeség jele, ami nem fér össze azzal a macsó énképpel, amelyet önmagukról kialakítottak. Úgy gondolják, hogy egy férfi nem panaszkodik, mert helyt kell állnia. Azonban az ilyen hozzáállás veszélyes, és az egész család életére kihathat.”  A szakértő szerint meg kell tanítani mindenkit, hogy miként védekezhet az önkárosító életmóddal szemben, és ebben főként a nőknek, anyáknak jut fontos szerep.

Többet kellene beszélni róla

A férfiak távolmaradását a szűrésektől indokolhatja az is, hogy a médiában a nőket érintő betegségekről hallani többet, miközben a férfiakat érintő daganatokról, például a hererákról, a prosztatarákról vagy a vastagbélrákról ritkábban beszélnek. A nevelésnek óriási szerepe van abban, hogy ki vigyáz jobban magára és jár rendszeresen szűrésekre. Egy kolonoszkópia (béltükrözés) gyorsan kész van, és simán túlélhető, miközben a bélben képződött daganatok halálosak lehetnek. Amerikában például a legtöbb férfi ellenőrizteti magát, sőt a hivatalban lévő amerikai elnöknek évente elvégzik ezt a vizsgálatot, nehogy megtámadja a betegség. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top