Egészség

Allergia vagy nátha?

Hasonló tünetek, de két különböző betegség, ráadásul mindkettőnek szezonja van – az egyiknek még, a másiknak már.

A tavaszi változékony időjárás miatt könnyen megfázhatunk, ám a klasszikus náthás panaszok összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket felismerjük, mert az idejében megkezdett kezeléssel nemcsak a panaszok mérsékelhetők, hanem a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.

A náthát elsősorban vírusok okozzák, a betegség lefolyása átlagosan 7–10 nap, míg az allergia a szezon végégig tart. A megfázások döntő többsége szeptember és április közti időszakban fordul elő. A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek és a pollenszórás végéig tartanak.

A náthától ugyanúgy tüsszöghetünk, mint az allergiától
A náthától ugyanúgy tüsszöghetünk, mint az allergiától

További különbség, hogy az allergia soha nem jár lázzal, míg a náthánál előfordulhat. Az allergiás orrfolyás vízszerű, de a náthás sárgás-zöldes, sűrű is lehet. A könnyező, viszkető szemek az allergiára jellemzőek, de a náthára csak ritkán. A tüsszögés és az orrdugulás mindkét betegségnél jellemző, de az utóbbi allergiánál szinte soha nem féloldali, míg náthánál lehet az.

“Ha visszatérő panaszaink vannak, hasonló tüneteink jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja – figyelmeztet dr. Balogh Katalin. – Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor alkalmazhatók igazán eredményesen, ha az allergén növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezdjük a szedésüket, ezért idejében forduljunk orvoshoz.”

Forrás: allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top