Egészség

Minden nap 40 ember szembesül a vastagbélrákkal

Minden egyes munkanapon 40 ember tudja meg Magyarországon, hogy vastagbélrákja van, közülük 20 meg is hal a betegségben.

Az egészségpolitika 2017-re ígéri, hogy lesz végre országos szintű program a vastagbélrák szűrésére. A daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület hangsúlyozza: nem csúszhat tovább a bevezetés.

“Évente 10 000 ember szembesül idehaza a vastagbélrákkal, akik közül 5000 meghal. Két évtizede zajlanak kisebb-nagyobb hatókörű szűrési modellprogramok, de az országos szintű vastagbélrákszűrés elindításával eddig minden kormányzat adós maradt. Minden egyes év késlekedés emberéletek ezreit követeli, ezért szeretnénk nyomatékosítani: az egészségpolitika legutóbb 2017-et jelölte meg céldátumként, ennél nem csúszhat tovább az átfogó, országos szűrés megkezdése!” – jelentette ki Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbéldaganaton ugyancsak keresztülment – elnöke.

A Gyógyulj Velünk Egyesület a nemzetközi EuropaColon szervezettel együttműködve küzd azért, hogy minél többen eljussanak szűrővizsgálatra. Március volt a vastagbélrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja, de a figyelemfelhívó mozgósítást nem lehet felfüggeszteni.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb halálok hazánkban
A vastagbélrák az egyik leggyakoribb halálok hazánkban

Lakos István hangsúlyozza: mivel a vastagbélrák átlagban tíz év alatt fejlődik ki, az évi 10 000 újonnan felfedezett beteggel számolva ez azt jelenti, hogy 100 000 olyan ember él közöttünk, akinek a vastagbelében már ma meg lehetne találni azt a polipot vagy kezdeti elváltozást, ami az életét fogja fenyegetni, ha nem fedezik fel az állapotát időben.

Forrás: gyve.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top