Egészség

A Lyme-kór a magzatot is megfertőzheti

A kullancsok által terjesztett kórokozó a magzatot is megfertőzheti, és a fertőzés koraszülést is okozhat.

A kullancsok által terjesztett veszélyes kórokozó megfertőzheti a magzatot, a fertőzés pedig akár koraszülést is okozhat.

Az idei enyhe tél miatt szakértők szerint kullancsinvázió várható a tavasztól őszig tartó időszakra. A Lyme-kórt mind több kullancs hordozza, és a betegség ellen nincs védőoltás, csak a mielőbbi felismerés és az idejében megkezdett antibiotikumkezelés jelent megoldást ellene.

Ha valakit várandósan csíp meg kullancs, és a Lyme-kór tünetei – a csípés körül növekvő, ovális alakú piros folt, később hőemelkedés, nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalmak, fejfájás – is jelentkeznek nála, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, a fertőzés pedig növeli a koraszülés kockázatát!

A kullancs különösen veszélyes lehet a terhesség alatt
A kullancscsípés különösen veszélyes lehet a terhesség alatt

A Lyme-kór diagnózisához többnyire elegendőek a meglévő, jellegzetes bőrtünetek. A betegség korai stádiumában – a bőrtünetek jelentkezésekor – antibiotikummal kezelhető, ami általában 3-4 hetes kúrát jelent.

A kezelés várandós nők esetében is antibiotikummal történik, de mindig jelezzük a kezelőorvosnak, hogy babát várunk, terhesség alatt ugyanis csak bizonyos antibiotikumok szedése engedélyezett. 

Forrás: immunkozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top