Egészség

A krónikus stressz ronthatja a memóriát is

A folyamatosan stresszben élők kockázata nagyobb az agyi gyulladásos folyamatokra és a memóriaromlásra.

 

Aki zaklatás, bántalmazás vagy egy megterhelő munka miatt állandó stresszben él, jobban ki van téve a memóriavesztés kockázatának.

Egy kísérletben egereket labirintusba tettek, amiből egy menekülőjárat vezetett ki. Ezután egy nagyobb, agresszív egér jelenlétének tették ki az egereket. Amelyik egeret rendszeresen érte ilyen inzultus, rosszabbul emlékezett rá, merre van a kivezető nyílás.

Azt is tapasztalták, hogy az állandó stressz az agyban is mérhető változásokat indukált: a krónikus stressztől szenvedő egerek agyában megnőtt az immunrendszer bizonyos sejtjeinek mennyisége, ami gyulladásos folyamatok beindulását jelzi, azaz az immunrendszer reagált a stresszre. Ugyanakkor a memória és az érzelmi reakciók szempontjából központi szereppel bíró hippocampusban romlott az új neuronok kialakulásának üteme, még hetekkel a stresszes időszak lezárulta után is.

A krónikus stressz óriási teher a szervezetnek
A krónikus stressz óriási teher a szervezetnek

Az egerek élményei nagyban hasonlíthatók ahhoz, mint amit azok az emberek élnek át, akik tartós pszichoszociális stressznek vannak kitéve, depressziótól, szorongástól, vagy poszttraumás stressztől szenvednek. A tudósok bíznak benne, hogy ha jobban megértjük a stressz és a gyulladásos folyamatok közötti kapcsolatot, az ilyen emberek kezelése is könnyebbé válik.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top