Egészség

Jógával és meditációval a derékfájás ellen

Ha krónikus hát- és derékfájás kínoz, itt az ideje, hogy felfedezd a jóga és a meditáció áldásos hatásait!

 Egy, a The Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány számol be arról a kísérletről, melyben kutatók különböző derékfájás-kezelési módszereket vizsgáltak. Az eredményből úgy látszik, a tudatosság, azaz a mindfulness-technika, a jóga és a meditáció bizonyultak a leghatásosabbnak.

Jógával és meditációval a derékfájás ellen

 A kísérletbe egy 26-tól 52 hétig terjedő időszakban, 342, 20-70 éves korú krónikus derékfájással küzdő embert vontak be, akiket a három kezelési módba osztottak: az első, a mindfulness-alapú stresszkezelő terápia volt, aminek részét képezte a jóga és a meditáció is. A második volt a kognitív viselkedésterápia, amiben relaxációs technikákat sajátítottak el, és a fájdalmat kiváltó helyzeteket, valamint az arra adott reakciókat analizálták. A harmadik pedig egy hagyományos, gyógytornára és gyógyszerekre támaszkodó módszer volt. 

A 26. hét végére mind a mindfulness, mind  a kognitív terápián részt vevők javulásról számoltak be: előbbi esetben 61%-ban, a másodikban pedig 58%-ban. A mindfulness-technika, vagyis a pillanat tudatos megélése, a jóga és a meditáció kifejezetten abban segített az embereknek, hogy az olyan mindennapi tevékenységek, mint a cipőjük bekötése is fájdalommentesen menjenek. 

Bár a két kezelési mód között nem tűnik nagynak a különbség, a felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy míg a mindfulness-technikát bárki elsajátíthatja, a kognitív viselkedésterápia limitáltabban férhető hozzá.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top