Egészség

Megdöbbentő adat: a világon minden 7. nő elhízott

641 millió elhízott ember él a világon. Ha így folytatódik, akkor 2025-re minden ötödik ember elhízott lesz a bolygón.

Az elmúlt negyven évben drámaian nőtt az elhízottak aránya. A 30-nál magasabb testtömegindexszel rendelkezők száma 1975-ben világszerte 105 millió volt, 2014-re viszont elérte a 641 milliót. Tíz férfiból több mint egy és minden hetedik nő elhízott – állapította meg egy frissen közzétett globális tanulmány, amely húszmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) vizsgálta 186 országban.

A BMI megállapításához a kilogrammban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám azt jelzi, hogy ez egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi.

Majid Ezzati professzor, az Imperial College London tudósa arra figyelmeztetett, hogy világszerte soha nem látott mértéket ért el az elhízás. A súlyos elhízás már olyan kiterjedt járvány, amelyet nem lehet vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, diabéteszkezeléssel vagy néhány plusz kerékpárúttal megállítani. Ahhoz, hogy valódi eredményt lehessen elérni, globális lépésekre van szükség, például az egészséges élelmiszerek árának csökkentésére, az egészségtelen élelmiszerek árának növelésére, a cukrozott és magas feldolgozottságú élelmiszerek adóztatására – mondta Ezzati.

A világon minden hetedik nő elhízott

Az alultápláltság is probléma

A tanulmány szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy a világ szegényebb felén viszont a túl alacsony testtömegindex okoz súlyos közegészségügyi problémát. Dél-Ázsiában a népesség csaknem negyede alultáplált. Közép- és Kelet-Afrikában a nők 12 százaléka, a férfiak 15 százaléka alultáplált.

A globális felmérés elkészítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és világszerte több mint 700 kutató vett részt: 186 országból 20 millió ember testsúlyát és testmagasságát elemezték. Megállapításaik szerint az elmúlt négy évtizedben az átlagos, életkorral korrigált BMI a férfiaknál 21,7-ről 24,2-re nőtt, a nőknél pedig 22,1-ről 24,4-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a világ népessége minden évtizedben átlagosan 1,5 kg-mal lett súlyosabb. A kutatók úgy vélik, ha a tendencia folytatódik, akkor 2025-re a férfiak 18 százaléka, a nők 21 százaléka elhízott lesz.

Az Egyesült Államokban él a legtöbb elhízott ember

A tanulmány szerint a leggazdagabb országok lakosai közül a japán felnőtteknek a legalacsonyabb, az amerikaiaknak a legmagasabb a testtömegindexe. Kínában és az Egyesült Államokban több elhízott férfi és nő él, mint bármely más országban. Európában a svájci nőknek és a boszniai férfiaknak a legalacsonyabb a BMI-je.

Világszerte 55 millió felnőtt – a férfiak 1 százaléka és a nők 2 százaléka – küzd súlyos elhízással, amely azt jelenti, hogy állapotuk az alapvető fizikai funkcióikat nehezíti meg, mint a lélegzés és a járás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top