Egészség

A túlsúlyos emberek száma már meghaladja az alultápláltakét

Több mint 640 millió túlsúlyos ember él a Földön, derült ki egy új vizsgálatból.

Az elmúlt negyven év alatt a 30 feletti testtömegindexű (BMI) emberek száma 105 millióról 641 millióra nőtt – ezt a megdöbbentő eredményt hozta ki a vizsgálat. (A 25 feletti BMI túlsúlyos, a 30 feletti elhízott, a 40 feletti súlyosan elhízott kategória.)

A WHO által koordinált vizsgálatban több mint 700 kutató vett részt a világ minden pontjáról, és közel 20 millió ember adatait elemezték 186 országból. Az elmúlt negyven év alatt az életkorral korrigált átlagos BMI 21,7-ről 24,2-re nőtt, azaz az átlagos BMI már majdnem eléri a túlsúlyos kategória határát.

“Minden korábbinál nagyobb egészségügyi fenyegetést jelent a járványszerűen terjedő elhízás – mondta Majid Ezzati, a közegészségügy professzora. – Ez túl van azon a fokon, amikor gyógyszerekkel, például vérnyomás-csökkentőkkel, vagy újabb bicikliutak építésével lehetne kezelni a helyzetet.” A professzor szerint világméretű összefogásra lenne szükség, például a magas cukortartalmú és a készételek megadóztatására.

A túlsúlyosság terjedése járványszerű
A túlsúlyosság terjedése járványszerű

Dél-Ázsiában például a lakosság negyede számít túlsúlyosnak. Ezt az eredményt főleg a kínai nőknek “köszönhetik”, akik az USA-beliekkel együtt élen járnak az egy országra arányosan jutó túlsúlyosakat számát illetően. A fejlett országokban Japánban van a legkevesebb túlsúlyos.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top