Egészség

Így ismerhető fel a mentális betegség kamaszoknál

Mivel a kamaszkor egyébként sem a normális viselkedésről szól, ilyenkor még nehezebb lehet meghúzni a határt a még elfogadható és a betegségre utaló viselkedés között.

Ötből egy tinédzsernél alakul ki súlyos mentális rendellenesség, ami általában 15 éves kor körül veszi kezdetét, ezért tudni kell megkülönböztetni az életkorral járó és a beteges viselkedést. Ha valaki az utóbbiakat tapasztalja a gyereknél, feltétlenül beszélni kell róla, és közösen felkeresni egy szakembert.

A mentális betegségtől szenvedő kamaszoknak csupán az ötöde kap időben diagnózist és kezelést, sokak csak évekkel később kerülnek szakorvoshoz. Nagyon fontos lenne tehát ismerni és figyelni a jeleket, mert még egy vad korszakát élő kamasznál is feltűnhetnek a tolerálhatóság határán túlmenő viselkedésformák, vagy aggasztó furcsaságok.

Ötből egy kamasznál alakul ki mentális zavar
Ötből egy kamasznál alakul ki mentális zavar

Feltétlenül intő jel, ha drasztikusan megváltozik a gyerek viselkedése, akár otthon, akár az iskolában, vagy még a megszokotthoz képest is szélsőségesebbek a megnyilvánulásai, a hangulatingadozásai. Emellett jellemző a mentális problémával küzdőkre az iskola teljesítmény váratlan és feltűnő romlása.

További intő jel a rövid idő alatt nagyfokú hízás vagy fogyás, a személyes higiénia elhanyagolása, a baráti kör teljes lecserélődése, a problémákkal és a napi tevékenységekkel való megküzdés nehézségei, az állandósuló rémálmok, az étvágytalanság, az alvászavarok, a dühkitörések, az önsértő vagy önpusztító viselkedés, az agresszió mások vagy önmaga ellen.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top