Egészség

5 meglepő dolog, ami asztmás rohamot válthat ki

Akad néhány környezeti tényező vagy tárgy, amiről szinte senkinek sem jutna eszébe, hogy asztmarohamot vagy légúti irritációt válthat ki az arra fogékonyakból.

A dohányfüst, a szennyezett levegő és a fizikai megerőltetés szinte mindenki által jól ismerten asztmarohamot produkálhat. Sajnos ezeken felül is akad jó pár dolog, amit inkább kerüljenek a légúti problémákkal küzdők.

Tűzijáték. Bár nem gyakori, de ismerünk olyan eseteket, amikor a tűzijáték miatt felszabaduló vegyi anyagok, például a kén-dioxid, súlyosabbá tették a betegséget, vagy akár halálos rohamot váltottak ki asztmásoknál.

Légzsák. A légzsák kinyílása sok asztmásnál provokál rohamot. Ennek egyrészt a sokk az oka, másrészt pedig a zsák hirtelen kinyílását biztosító aeroszolok levegőbe kerülése.

A légzsáknak van nemkívánatos hatása is
A légzsáknak van nemkívánatos hatása is

Liszt. A nagy mennyiségben belélegzett lisztpor olyan mértékben irritálhatja a tüdőt, hogy a pékek esetében például az egyik legsúlyosabb munkahelyi ártalom erre vezethető vissza, de az asztmásoknak sem tanácsos sokat tartózkodniuk lisztes térben.

Gyertyák. A paraffinalapú gyertyák égetésekor toluol és benzol szabadul fel, mindkettő irritálja a légutakat. A méhviaszból készült gyertyáknál ilyen hatással nem kell számolni.

Nyomtatók. A lézernyomtatók és a fénymásolók működése következtében ultrafinom részecskék kerülnek a levegőbe, melyek rosszabbodást idéznek elő a légzőszervi betegségek terén.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top