Egészség

Vérteszttel is kimutatható az agyrázkódás

Egy új vizsgálati eredménynek köszönhetően hamarosan talán vérteszttel fognak az orvosok megbizonyosodni az agyrázkódás fennállásáról.

Egy agyrázkódást célzó vérvizsgálat megkönnyítené az orvosok dolgát, különösen ha a beteg megkésve kerül orvoshoz. Ez egyébként nem ritka, mert sokan nem ítélik elegendően súlyosnak a sérülésüket, ezért csak napokkal az eset után, a nem múló tünetek miatt fordulnak orvoshoz.

A vizsgálati eredmények szerint van két fehérje, amelyek előfordulása normálisan az agysejtekre korlátozódik, de egyikük a fejet ért trauma után két napig, a másik akár egy héttel később is jelen van a vérben is. A vizsgálat során e két fehérje szintje sokkal magasabb volt az agyrázkódást szenvedett betegek vérében, az ennél enyhébb fejsérülést elszenvedőkében viszont alacsony. Minél komolyabb volt a fejet ért trauma, annál magasabb volt a fehérjék koncentrációja.

Vérteszttel bizonyosodhatnának meg az agyrázkódásról

A vizsgálat egyik szerzője szerint az is elképzelhető, hogy több hasonló biomarkerre találnak még, melyek jelenlétükkel árnyalhatják a képet az orvos számára.

Az agyrázkódásra kifejlesztendő vérvizsgálat nemcsak a diagnózis biztos felállításában, de annak eldöntésében is segítené az orvosokat, hogy milyen további neurológiai vizsgálatokra vagy orvosi kezelésre van szükség.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top