Egészség

Kiderült: a születés ideje összefügg az allergiás hajlandósággal

Az őszi és téli születésűek körében magasabb bizonyos allergiák és az asztma gyakorisága. Most a jelenség egyik okára is fény derült.

Az régóta ismert, hogy a születés évszaka összefüggést mutat bizonyos allergiás megbetegedések gyakoriságával, de most genetikai vizsgálat eredménye is megerősíti ezt.

Egy új kutatásban azt találták, hogy a DNS bizonyos epigenetikai markereinek – melyek hatással bírnak arra, hogy mely gének lépjenek működésbe – jelenléte azzal mutat összefüggést, hogy az illető melyik évszakban született. Ezek a markerek pedig hatással vannak az allergiás megbetegedések kockázatára.

A szénanáthások többsége őszi-téli születésű
A szénanáthások többsége őszi–téli születésű

A kutatók szerint a jelenség mögött az áll, hogy bizonyos – egyelőre nem ismert – évszaktól függő környezeti tényezők megváltoztathatják ezeket a markereket. “Ez kb. annyira komolyan hangozhat, mint egy horoszkóp, de nekünk tudományos bizonyítékaink vannak ennek a horoszkópnak a működésére. Csak a pontos mikéntjét nem ismerjük még” – mondta a vizsgálat egyik vezetője.

A születési idő korábbi vizsgálatok szerint sok mindenre hatással lehet, például az illető magasságára vagy a skizofrénia kockázatára. Mindezt az epigenetika tudománya vizsgálja, azaz hogy a szülőkre tett környezeti hatások miként befolyásolhatják az utódok génjeinek kifejeződését.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top