Egészség

Mellrák: a férfiaknál agresszívabb, mint a nőknél

Ahogy a nőkre, úgy a férfiakra is veszélyes a mellrák, ráadásul agresszívabban hat rájuk. Részben azért, mert általában előrehaladottabb állapotban veszik észre.

Tragikus hírről számoltunk be egy héttel ezelőtt: egy 8 éves kislánynál diagnosztizáltak mellrákot. Statisztikák szerint ő a legfiatalabb mellrákkal diagnosztizált nő (kislány) a világon. Noha még azt is nehezen képzeljük el, hogy egy gyermek megkaphatja a ráknak ezt a típusát, az még inkább furcsa, hogy a férfiak is ki vannak téve az emlőrák veszélyeinek.

Nagyon ritka, de a tünet hasonló

Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője szerint az összes mellrák kevesebb, mint egy százaléka érinti a férfiakat, prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél. Az egyetem honlapján olvasható írás szerint a férfiaknál is ugyanazok a tünetek, mint a nőknél: fájdalommentes csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedése.

Nincs szűrőrendszer

A szakember szerint a férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási esélyeik is. A diagnózis felállítása esetükben is mammográfiával, emlővizsgálattal és core-biopsziával, azaz vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik. Hozzátették: náluk gyakran már más szerveken is áttétek vannak, mire kiderül a baj.

Korábban elsősorban az idősebb, 60-70 éves férfiakat érintette a mellrák, ma már a 40-es korosztályban is előfordul ez a betegség – magyarázta az onkológus, aki szerint növeli a kockázatot az elhízás és a magasabb ösztrogénszint is. Megjegyezték: az új betegek száma sajnos folyamatosan növekszik.

Témába vág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top