Egészség

A marihuána ronthatja az érzelmek felismerésének képességét

A boldogság, a szomorúság vagy a harag felismerésének képességére is hatással van, ha valaki túl sokat szív.

 

A marihuána fogyasztását mind többfelé engedélyezik, de az agyra tett hatásait csak mostanában kezdjük igazán megismerni. Azt tudjuk, hogy azonnali és hosszú távú hatásai is vannak például az étvágyra, a hangulatra, az alvásmintázatra, a végrehajtó funkciókra és a viselkedésre. Fokozhatja mind a pozitív, mind a negatív hangulatot.

Még sok mindent nem tudunk róla
Még sok mindent nem tudunk róla

A Coloradói Állami Egyetem egy kutatócsoportja két éven át vizsgálta, milyen hatással lehet a marihuána az érzelmek felismerésének képességére. A mintegy 70 önkéntes maga nyilatkozott arról, hogy sok, kevés vagy semennyi marihuánát nem használ (Coloradóban nem tiltott a marihuána fogyasztása rekreációs célokra sem).

Az alanyoknak különböző érzelmeket mutató arcokat ábrázoló képeket mutattak, közben EEG-vel mérték az agyi aktivitásukat, egészen pontosan az ún. P3-aktivitást, amiről tudják, hogy érzelmi feldolgozási folyamatokban is szerepet kap.

A kannabiszhasználók erőteljesebben reagáltak a negatív érzelmeket tükröző arckifejezésekre, míg a pozitívak gyengébb választ váltottak ki az agyukban, mint a marihuánával nem élők esetében. Kisebb lett viszont a különbség a két csoport eredményei között, ha megkérték az alanyokat, hogy egyértelműen határozzák meg, milyen érzelmet látnak. Ha azonban arra kellett fókuszálniuk, hogy az arc alapján határozzák meg az illető nemét, és csak utána ismerjék fel az érzelmet, a marihuánával élők ismét rosszabbul teljesítettek.

A kutatók mindebből arra következtettek, hogy a kannabisz hatással van az érzelmi feldolgozó folyamatokra, de az agy képes bizonyos fokig “ellentartani” ennek a hatásnak, attól függően, hogy explicit vagy implicit felismerésről volt szó.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top