Egészség

Egyre kevesebb a fülfájós gyerek

Sok kisgyerek szülője most bizonyára hitetlenkedve rázza a fejét.

A fülfájás a két év alatti gyerekeket érintő egyik leggyakoribb panasz, meglepő módon mégis egyre kevesebb fülfájós eset van.

Egy vizsgálat most kimutatta, hogy az elmúlt két évtizedben csökkent a fülfájós gyerekek száma, legalábbis az USA-ban. A vizsgálat során több mint 300 gyermeket követtek egyéves koráig. Ez idő alatt 46 százalékuknál lépett fel fülfájás, míg az 1980-as és 1990-es években végzett hasonló vizsgálatoknál az arány mindkétszer 60 százalék körül volt.

Két éves kor alatt a fülfájás az egyik leggyakoribb probléma
Kétéves kor alatt a fülfájás az egyik leggyakoribb probléma

A csökkenés okaként több tényezőt is megjelöltek a kutatók. Ilyen volt a mind elterjedtebbé váló szoptatás (a féléves korukig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők körében 63 százalékkal alacsonyabb a fülbetegségek aránya), a dohányzás visszaszorulása – a szülők részéről, természetesen –, de hatást tulajdonítanak a pneumococcus baktérium egyik típusa ellen 2000-ben bevezetett védőoltásnak is.

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top