Egészség

A japánok hosszú életének titka az étrendjük lehet

Egy új vizsgálat szerint a hagyományos japán étrenddel tovább élhetünk.

Azok a japán felnőttek, akik nem különcködnek az evés terén, hanem követik a kormány táplálkozási tanácsait, mintegy 15 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg a következő 15 évben, derült ki egy vizsgálatból.

Mivel a japánok körében az egyik legmagasabb a világon a várható élettartam, a hagyományos japán étrend – ami sok halat és szóját, de kevés zsírt tartalmaz – régóta a tudományos érdeklődés homlokterében áll.  

Az ország lakosai számára tanácsolt étrend ötféle ételt tartalmaz: gabonát, zöldségeket, húst és halat, tejet és gyümölcsöket. Mindezeket piramisszerű formában elrendezve, melynek csúcsán a gabonák állnak, tehát azokból szabad a legkevesebbet fogyasztani.

Egy szigeten élve azért könnyű sok tengeri halat enni
Szigeten élve azért könnyű sok tengeri halat enni

A vizsgálatba 36 000 japán férfit és 42 000 japán nőt vontak be. Mindegyikőjüket kikérdezték életvitelükről, beleértve a táplálkozási szokásaikat. Akik a legszorosabban követték a hivatalos táplálkozási útmutatót, azoknak 15 százalékkal kisebb kisebb esélyük volt arra, hogy a következő 15 évben életüket veszítsék, mint azoknak, akik lazábban kezelték az ajánlásokat.

A kutatók külön felhívták rá a figyelmet, hogy bár az ajánlásban a hús és a hal egy csoportot alkot, a japánok lényegesen több halat és kevesebb disznó- vagy marhahúst esznek, mint a nyugati országok lakói.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top