Egészség

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt

Pár évvel ezelőtt furcsán fájni kezdett a fejem. Nem ott, ahol általában szokott, a homlokomnál, hanem hátul, a tarkóm környékén. Két perc sem kellett bele, a net segítségével máris kiderítettem: agydaganatom van. A férjem, amikor hazaért, könnyek között talált rám. Orvoshoz el se akartam menni. Minek, ha mindennek vége?

Szinte erőszakkal cipelt le a háziorvoshoz, aki két perc alatt fülgyulladást diagnosztizált nálam, amit ugyan nem hittem el, hiszen a fülem az nem fájt egy kicsit sem. De neki volt igaza – az általa felírt antibiotikum két nap alatt elmulasztotta a tüneteimet.

 Az én esetem azonban nem egyedi – a becslések szerint az emberek 80 százaléka “megguglizza” a tüneteit, mielőtt orvoshoz fordul, és egyre több orvost készít ki, hogy a páciens a tünetei helyett azonnal a diagnózist közli, és hiába tévednek, ezt nem hiszik el az orvosnak. A rendelési időből pedig hosszú, értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja meggyőzni a pácienseket, hogy az öndiagnózis pontatlan, mert az általa talált internetes oldal nem a legjobb forrás, esetleg téved, vagy ne adj’ isten bődületes butaság.

Az internet kéznél van

Valljuk be, amikor a gyereken szombat este megjelenik egy ronda piros kiütés, sokkal egyszerűbb rákeresni a neten, mi baj lehet, mint felöltöztetni, autóba rakni, és megkeresni, ki az ügyeletes. De ennek az a veszélye, hogy amit talál az ember, az jóval riasztóbb, mint a valóság. Hiszen mi, emberek szeretjük a szenzációt és a horrorsztorikat. A net pedig azokat az oldalakat fogja először behozni, amire sokan kattintottak rá előttünk.

Nos, arra a szóösszetételre, hogy “ártalmatlan pelenkakiütés” nyilván kevesebben kattintanak rá, mint arra a cikkre, melynek az a címe: “a húsevő baktérium néhány óra alatt halálos veszélybe sodorta a kisbabát”. És hiába állati ritka az utóbbi eset, ez lesz a vezető hír, amitől aztán a tapasztalatlan, ám netfüggő anya egy pillanat alatt sokkos állapotba kerül majd. Ennél már csak az a rosszabb, amikor habzó szájjal berohan az ügyeletre, és ott követeli, hogy a halálos beteg gyerekét azonnal vegyék előre. Márpedig ez egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk.

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt

Szenzációs esetek

A valóság azonban az: a net nem megbízható. Az élet egyetlen területén sem. Persze olyan sztorikat is lehet olvasni, hogy a tini ritka májrákját az internet segítségével diagnosztizálta, de ne feledjük: ez épp azért lehet címlapsztori, mert ritkaság. Ha olyan egyszerű lenne egy diagnózis felállítása, akkor már robotdokik rendelnének mindenütt, csak bepötyögnénk a tüneteinket, és nem lenne szükség az orvosi egyetemekre, meg emberekre, akik gyógyítanak.

A valóság azonban éppen ennek az ellenkezője. Egy tünet ugyanis sokféle betegséget is jelezhet, és azért van a többévnyi orvosi egyetem, tanulás, magolás, gyakorlat és a sok-sok tapasztalat, hogy a nagy katyvasz, amit egy beteg mond, értelmes egésszé álljon össze a doki fejében.

Ráadásul akár tetszik, akár nem – az esetek többségében bizony az orvosi munka csak favágás. Unalmas, hétköznapi betegségek sorozata, ahol a Dr. House-t idéző rejtélyek igen ritkán jönnek. Egy orvos évtizedekig ülhet a rendelőjében anélkül, hogy egy zaftos lupus elé kerülne. És nagy a valószínűsége, hogy a mi esetünk sem lesz kivétel.

Nem úgy a neten! Míg a valóságban a fejfájás elképesztően ritkán utal agydaganatra (minden 50 ezredik embernél), addig a neten ennek az esélye már 25 százalékos. (Az aludj többet, igyál sokat, és ne idegeskedj soha nem hoz olyan sok kattintást, mint egyetlen ritkán látott, alig ismert agydaganat szörnyű pusztítása.)

Szóval a lényeg a nyugi: dr. Google nem a legjobb barátod, de persze ez nem azt jelenti, hogy soha ne kérd ki a tanácsát, csak azt, hogy ésszel használd, és tudd, hogy a legtöbb hasznát akkor veszed, ha a diagnózis UTÁN olvasol utána a betegségednek.

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt

Íme öt tünet, amit dr. Google gyakran félrediagnosztizál:

  •  Fejfájás

Mit mond a net? Banális kis fejfájással indult, végül a fél agyát kivették a szerencsétlen nőnek, és soha többé nem ismerte fel a családját, mert agydaganata, agyvérzése volt, vagy agyvelőgyulladása.

Mit mond az orvos? Valószínűbb, hogy a stressz, az időjárás-változás vagy a dehidratáció okozza a panaszt.

Mikor kezdj aggódni? Ha olyan komoly tünetek kísérik, mint a beszédzavar, bénulás, karzsibbadás, csillapíthatatlan hányás, látászavar

  • Torokfájás

Mit mond a net? Az emberek többsége csak legyint, ha fáj a torka, pedig torokrák vagy gégefekély volt a háttérben, a nyelőcsövet majd ki kell venni, marad a szondás táplálás az élet végéig.

Mit mond az orvos? A legvalószínűbb, hogy egy banális fertőzés, mandulagyulladás vagy a gyomorégés okozza a gondot.

Mikor kezdj aggódni? Ha elmúltál 50 éves, sokat dohányzol (vagy dohányoztál) nem voltál megfázva az elmúlt napokban, nehezen nyelsz és megváltozott a hangszíned.

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt
  • Hátfájás

Mit mond a net? A hátfájás olyan szörnyű volt, hogy felegyenesedni sem tudott a beteg, és a gerince elhajlott, ő pedig púposan és tolókocsiban töltötte élete hátralévő napjait, mert gerincvelő-gyulladás, csontrák, gerincsérv okozta a gondot.

Mit mond az orvos? Egyre több ember végez ülőmunkát, és görnyed egész nap a telefonja fölött, így a hátfájás népbetegséggé vált. A sport, a helyes testtartás a panaszok többségét enyhíti.

Mikor kezdj aggódni? Ha a fájdalom hat hétig nem múlik, és ha emellett végtagi zsibbadás, bizsergés is előfordul, mert ez annak a jele, hogy valami nyomja az idegeket.

  • Köhögés

Mit mond a net? Az orvosok nem veszik komolyan, ezért pusztít a tüdőrák, és az asztmába is bele lehet halni, ha nem kezelik.

Mit mond az orvos? A megfázás után hetekig is eltarthat, míg elmúlik a köhögés, ez teljesen normális dolog.

Mikor kezdj aggódni? Ha nem voltál megfázva, ha három hét után sem enyhülnek a tüneteid, és ha erős dohányos vagy.

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt
  • Kiütés

Mit mond a net? Amint egy kis piros folt megjelenik, irány az orvos, mert lehet, hogy a szegény gyereknek agyhártyagyulladása van, ami miatt majd elveszíti a kezeit, lábait, és minden perc késlekedés végzetes lehet. 

Mit mond az orvos? Gyerekeknél gyakori, hogy az első fertőzéseket, megfázásokat kiütés is kíséri, amelyek hamar elmúlnak. De a melegtől vagy allergiától is lehet kiütésük.

Mikor kezdj aggódni? A pohártesztet bárki el tudja végezni. Ha egy poharat rányomsz a kiütésre, és eltűnik, akkor nincs gond. Ha megmarad, akkor orvoshoz kell vinni a gyereket. De ennél is fontosabb, hogy mindig az egész gyereket kell nézni, nem csak egy-egy részletét. Ha alapvetően jól van, játszik, jókedvű, akkor nem kell megijedni.

  • Gyomorgörcs

Mit mond a net? A legvalószínűbb ok az, hogy épp most lyukad át a vakbeled, és órákon belül bele fogsz halni. de lehet még Crohn-betegség is, amitől majd életed végéig szenvedsz.

Mit mond az orvos? Valószínűbb, hogy simán emésztési gondok okozzák a fájdalmaidat: székrekedés, gázok, laktózintolerancia, vírusfertőzés. Érdemes számolni is: nem most fog megjönni?

Mikor kezdj aggódni? Ha lázas is vagy, véreset hánysz, fájdalmas a vizelés, és az érintés is fáj, a fájdalom maga pedig több óráig tart.

Dr. Google rendel – így lesz a fejfájásból agydaganat két perc alatt
  • Álmatlanság

Mit mond a net? Ha nem tudsz aludni, akkor az a depresszió legfőbb tünete (és ki nem depressziós, ha nem tud aludni), de lehet kezdődő Parkinson-kór, vesebetegség, pajzsmirigygondok vagy rák is. Szóval nagyjából bármi, ami halálos és komoly, és ami még nagyobb depresszióra ad okot.

Mit mond az orvos?  A leggyakoribb ok az álmatlanságra a stressz, és az is nehezíti az elalvást, ha valaki tévét néz az ágyban fekve, vagy tabletezik. De a túl sok kávé, alkohol és az éjszakába nyúló vacsora is ébren tarthat.

Mikor kezdj aggódni? Ha az életmódváltás nem segít, ha a helyzet egyre rosszabb, és már a nappalaidat is megmérgezi a kimerültség, és ha az álmatlansághoz olyan tünetek is járulnak, mint a légszomj vagy a mellkasi fájdalom.

  • Bőrviszketés

Mit mond a net? Rengeteg többé-kevésbé halálos betegség tünete lehet a viszketés, egyiket sem lehet igazán gyógyítani, és ha a netnek hiszel, már látod is magad előtt, hogy a viszketés a végén az őrületbe fog kergetni, de csak miután már levakartad magadról a bőröd is. Májelhalás, vesebetegség, pikkelysömör, bőrrák.

Mit mond az orvos? Télen teljesen normális, ha kiszárad a bőrünk és viszket. A testápoló és a meleg fürdő elhagyása az esetek többségében segít. De allergia, ekcéma, gomba, gyógyszermellékhatás vagy rovarcsípés is lehet a háttérben. 

Mikor kezdj aggódni? Nem érdemes otthon kísérletezni vele – ha viszket valamid, menj orvoshoz, ne otthon diagnosztizáld, és mutasd meg neki. Az idegeskedés ugyanis ronthat a tüneteken. Ha hat hétnél tovább tart, nem reagál a krémekre, akkor érdemes további vizsgálatokat kérni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top