Egészség

Tapasz mérheti a vércukorszintet

Egy innovációnak köszönhetően a cukorbetegeknek hamarosan talán nem kell annyit szurkálniuk magukat.

Egy csuklószorítóhoz hasonló eszközt fejlesztenek kutatók a vércukorszint méréséhez, talán a szabályozásához is.

Jelenleg az ujjbegyből vett vérmintából lehetséges a leggyorsabban megmérni a vércukorszintet, ami kellemetlen szurkálásokkal jár. Ezt váltaná ki az a grafénból és aranyszemcsékből készült tapasz, ami az izzadságból mérné a vércukorszintet, és természetesen semmiféle tűszúrás nem kellene a használatához.

A tervek szerint a tapasz arra is alkalmas lenne, hogy ha túl magas vércukorszintet mér, a benne lévő mikrotűk révén azonnal metformint – egy cukorbetegségben gyakorta alkalmazott gyógyszert – jutasson a bőrön át a keringésbe, így lehetséges lenne a túl magas vércukorszint azonnali csökkentése.

Így nézne ki a tapasz
Így nézne ki a tapasz

A módszert egyelőre még csak egereken alkalmazták – illetve két egészséges embernél is sikeresen mérték a vércukorszint változásait –, de komoly reményeket fűznek a tapasz sikeres klinikai vizsgálatához is. Az még nem tisztázott például, hogy erős izzadással járó tevékenységek, például sportolás során is megfelelően fog-e működni az eszköz.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top