Egészség

Jó hír: a gyaloglás több kalóriát éget el, mint hitték

Futni nagyon sokan nagyon utálnak. A gyaloglásról viszont eddig úgy hittük, nem annyira hatékony testedzési forma.

Talán eddig teljesen hibásan kalkulálták, mennyi kalóriát éget el az egyébként roppant egészségesnek tartott gyaloglás, állítja egy nemrég napvilágot látott vizsgálati eredmény.

Kutatók nemrégiben górcső alá vették a legelterjedtebb számítási módszert az elégetett kalóriákat illetően, és rögvest két hibát is találtak. Az egyik, hogy túl kicsi és kizárólag férfiakból álló minta alapján alkották meg az egyenletet. A másik: nem vették figyelembe, hogy a különböző méretű emberek esetében másként oszlik meg a felhasznált energia, azaz egy súlyosabb ember testtömegkilogrammra vetítve kevesebb kalóriát éget el, mint egy vékonyabb, ugyanakkora távolság legyaloglása közben. Nem csoda, hogy a módszerrel az estek 97%-ában túl alacsony érték jött ki az elégetett kalóriákat illetően.

A gyaloglás tempójával növelhető az elégetett kalóriák száma
A gyaloglás tempójának növelésével természetesen növelhető az elégetett kalóriák száma is

A buzgó kutatók ezért kidolgoztak egy új, az eddiginél 2-3-szor pontosabb számítást. Az új módszerrel például egy 75 kilós nő, ha egy órán keresztül 4,6 km/órás átlaggal gyalogol, másfél kilométeren 81 kalóriát éget el. A korábbi módszerrel számítva ez csak 68 kalória lett volna.

Forrás: womenshealthmag.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top