Egészség

Miért nyugtat meg minket a víz?

Ha vízközelben vagyunk, érezzük, hogy valami megváltozik odabenn – lecsillapodunk, és a hullámok csapdosása ellenére minden csendesebbnek tűnik. De mégis mi magyarázza a víz csodás nyugtató hatását?
Miért nyugtat meg minket a víz?

 Egy nemrég készült kutatás kimutatta, hogy az óceán vagy tenger mellett élők kevésbé stresszesek és általánosan jobb egészségnek örvendenek, mint a világ többi részén élők. Egy kis víz mellett eltöltött idő után – legyen az tenger, vagy folyó, de akár egy nagyobb medence – talán már te is tapasztaltad, hogy mintha könnyebben elcsendesedne az elméd. De mit mond erről a tudomány?

 Mathew White, az Exeter Egyetem környezetpszichológusa nem restelli bevallani, hogy még a tudósok számára is rejtély, hogy pontosan miben keresendő a víz nyugtató hatásának magyarázata. White ezért is kezdett egy kutatásba a vízközelség és a mentális állapot összefüggését vizsgálva. Wallace J. Nichols tengerbiológus, Blue Mind (Kék elme) című könyvében szintén a választ keresi. Szerinte az egyik legfontosabb tényező, hogy vízközelség kiszakít a képernyők uralta, villódzó, felgyorsult világból – ezért érezzük explicitnek a nyugtató hatást.

Ha nem is tudjuk pontosan, miért, lássuk, mi történik pontosan! Vízközelben egyfajta meditatív állapotba kerülünk, amiben lelassulnak az agyhullámok. Ebben a lassabb állapotban könnyebben áramlanak a kreatív ötletek, a stressz pedig nehezebben telepszik a lelkünkre. Olyan, mintha felszabadulna az agy az állandó impulzusok alól. 

Szóval ha nyaralást tervezel, és a cél a teljes kikapcsolódás, válassz vízparti helyet! Ha idén kimarad a nyaralás, sebaj: igyekezz minél több időt a hozzád közel eső víz partján tölteni, hogy könnyebben megszabadulj a stressztől!

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top